Την τοποθέτηση ιατρών άμεσα στα  νησιά του Καλάμου, του Καστού και του Μεγανησίου ζητά ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς

Την τοποθέτηση ιατρών άμεσα στα  νησιά του Καλάμου, του Καστού και του Μεγανησίου ζητά ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Ο βουλευτής ζητά μόνιμη λύση στον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Λευκάδας με τους ιατρούς και την παρουσία τους επτά(7)  ημέρες της εβδομάδας στα νησιά, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η δημόσια υγεία των κατοίκων, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η απουσία ιατρού, που σε πολλές περιπτώσεις –όπως της απαγόρευσης απόπλου- μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Εναλλακτικά και προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τους ιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στα νησιά αυτά, ο βουλευτής προτείνει την τοποθέτηση στρατεύσιμων ιατρών, κατ’ εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (Ν.4361/2016 ), βάσει του οποίου μπορούν να καλυφθούν κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού από ιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους.

Ο κ. Καββαδάς υπερτονίζει την εγκατάλειψη των δύο πιο μικρών και απομονωμένων νησιών του Ν. Λευκάδας, του Καλάμου και του Καστού, των 300 και 50 κατοίκων αντίστοιχα, τα οποία έχουν μείνει χωρίς ιατρό, ενώ χωρίς ουσιαστική ιατρική φροντίδα είναι και οι κάτοικοι του Μεγανησίου (850 μόνιμοι κάτοικοι), όπου το περισσότερο διάστημα υπηρετεί μόνο ένας γιατρός, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

Υπογραμμίζεται ότι η λύση του στρατεύσιμου ιατρού επιλέχθηκε για την κάλυψη της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στους Οθωνούς, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει την δυνατότητα του Υπουργείου Άμυνας να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων ιατρικού προσωπικού σε άγονα και ακριτικά νησιά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς:

  1. Υπουργό Υγείας,

κ. Ανδρέα Ξανθό

  1. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,

κ. Παναγιώτη Καμμένο

Θέμα: Κάλυψη θέσης ιατρών στον Κάλαμο και τον Καστό του νομού Λευκάδας και τοποθέτηση αγροτικών ιατρών στο Μεγανήσι

Τα μικρά, απομονωμένα νησιά του νομού Λευκάδας, Κάλαμος και Καστός, έχουν μείνει χωρίς ιατρό εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βασικής ιατρικής φροντίδας, ενώ σε περίπτωση ανάγκης είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους στη Λευκάδα ή στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Σημειώνεται ότι στον Κάλαμο μένουν κατά τους χειμερινούς μήνες περί των 300 ατόμων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι φτάνουν τους 2.500. Στο νησί του Καστού διαμένουν περίπου 50 άτομα το χειμώνα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι φτάνουν περίπου τους 500.

Επιπλέον, στο τρίτο νησί της Λευκάδας, το Μεγανήσι, το περισσότερο διάστημα υπηρετεί μόνο ένας γενικός ιατρός, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Το Μεγανήσι έχει 850 κατοίκους το χειμώνα και περίπου 3.000 το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα στον Κάλαμο και τον Καστό, λόγω της έλλειψης ιατρών, κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων και το χειμώνα, αλλά ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνονται οι ανάγκες λόγω των επισκεπτών. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μένουν τα νησιά χωρίς ιατρό, είναι κρίσιμο να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα με την τοποθέτηση του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, καθώς ειδικά στις περιπτώσεις απαγόρευσης απόπλου, η απουσία ιατρού μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες σε κρίσιμα περιστατικά.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.4361/2016 «Ρύθμιση Θεμάτων Οπλιτών, Μέριμνας Προσωπικού και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 10), οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις ΠΕΔΥ-Κέντρων Υγείας και Γενικών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται εναλλακτικά να τοποθετηθεί στα απομονωμένα νησιά του Καλάμου και του Καστού οπλίτης ιατρός, σε περίπτωση που κανένας αγροτικός ιατρός δεν δηλώσει επιθυμία τοποθέτησης.

Υπογραμμίζεται ότι η λύση του στρατεύσιμου ιατρού επιλέχθηκε για την κάλυψη της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στους Οθωνούς, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει την ετοιμότητα του Υπουργείου Άμυνας να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων ιατρικού προσωπικού σε άγονα και ακριτικά νησιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Προτίθεστε να λύσετε το πρόβλημα στον Κάλαμο και τον Καστό και να στείλετε ιατρούς στα δύο απομονωμένα νησιά της Λευκάδας;
  1. Προτίθεστε να καλύψετε το κενό του αγροτικού ιατρού στο Μεγανήσι;
  1. Προτίθεστε εναλλακτικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στο νησί του Καλάμου και του Καστού με την αποστολή στρατεύσιμου ιατρού, ακριβώς όπως πράξετε στους Οθωνούς και σε νησιά του Αιγαίου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Καββαδάς