Τους 7 καλύτερους νησιωτικούς παραδείσους στον κόσμο για το 2017 αναδεικνύει ο παγκόσμιος γίγαντας στις διαδικτυακές κρατήσεις Booking.com, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας αρκετά “ψαγμένος”, το Μεγανήσι.

Οι προορισμοί αυτοί συγκέντρωσαν σκορ προτίμησης άνω του 95% από τους χρήστες της πλατφόρμας, και έτσι αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι νησιωτικοί προορισμοί στον κόσμο για το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ υπόσχονται πλήρη απόδραση από την καθημερινότητα.

Το Μεγανήσι βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας.  Είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα σύμπλεγμα νησιών (Σκορπιός, Σκορπίδι, Θηλιά, Κυθρός, και άλλα), τα οποία αποτελούν την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Μεγανησίου (Ταφίων) που αποκαλούνται Τηλεβοϊδες.

Έχει έκταση 19,85 τετρ. χλμ., Διοικητικά υπάγεται στο νομό Λευκάδας και έχει τρία γραφικά χωριά: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το καθένα με την δική του ιδιαιτερότητα και ομορφιά, αποτελούν τους κυρίους οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, ο φιλόξενος κόσμος, η ήρεμη ζωή, η εναλλαγή των τοπίων, τα γραφικά λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες, οι χώροι του φαγητού και διασκέδασης, η μαγευτική θέα, τα καταπράσινα τοπία και η κρυστάλλινη θάλασσα, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για διακοπές.

Ο Αϊ Γιάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, ο Αθερινός, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη και η Μπερέτα είναι οι πιο γνωστές παραλίες του Νησιού, ενώ οι σπηλιές Παπανικολή και Γιοβάνι αξίζουν μια επίσκεψη.

Υπάρχει τακτική συγκοινωνία από το Νυδρί 16 χλμ νότια της Λευκάδας κατά μήκος της ανατολικής παραλιακής ζώνης.

Απέχει από το Νυδρί 4 ναυτικά μίλια και 1½ ναυτικά μίλια από τον Σκορπιό. Η συγκοινωνία γίνεται με οχηματαγωγό πλοίο (ferry – boat) του νησιού. Εκτελούνται τακτικά δρομολόγια από το Νυδρί για το Μεγανήσι (Σπήλια & Βαθύ). Παράλληλα, κάθε μέρα υπάρχουν δρομολόγια για Ιθάκη και Κεφαλλονιά.

Η διαδρομή, που διαρκεί 25 λεπτά, είναι μαγευτική αφού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά μικρά νησάκια, που είναι διάσπαρτα γύρω από το Μεγανήσι και ανάμεσά τους την Μαδουρή με το παλαιό αρχοντικό του Βαλαωρίτη και τον Σκορπιό.

Το νησί διαθέτει καλό οδικό δίκτυο καθώς και τοπική συγκοινωνία.

Κάθε χρόνο κατακλύζεται από ντόπιους και ξένους τουρίστες, έχει ανεπτυγμένο θαλάσσιο τουρισμό και για την εξυπηρέτηση των τουριστών διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Δείτε τους 7 προορισμούς….

1. Παντελερία, Σικελία

Pantelleria, Sicily

Ένα από τα λίγα νησιά στη Μεσόγειο που παραμένει αναλλοίωτο από το μαζικό τουρισμό. Αυτό το χαρακτηριστικο του οφείλεται στο γεγονός οτι δε διαθέτει αμμουδιές αλλά ολόκληρη η ακτογραμμή του κυριαρχείται από σκουρόχρωμους ηφαιστειακούς βράχους. Όμως αποζημιώνει με την εμπειρία απομόνωσης και γαλήνης που προσφέρει. Στην ενδοχώρα θα βρείτε μια εντυπωσιακή λίμνη, την Specchio di Venere, που σχηματίστηκε σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα και τροφοδοτείται από θερμοπηγές και βρόχινο νερό.

 

2. Νήσος Κολοτσέπ, Κροατία

Kolocep, Croatia

Καλύπτεται από πευκόδεντρα και χαρουπιές και περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά. Είναι το μικρότερο εκ των τριών βασικών νησιών Elafiti καθώς και το πιο γαλήνιο. Έχει μόλις 163 κατοίκους, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται και διαθέτει 2 πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά.

 

3. Νησιά Σίλι, Ην. Βασίλειο

Isles of Scilly, UK

Είναι σαν να επισκέπτεται κανείς μια περασμένη εποχή. Ο πληθυσμός έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή αίσθηση κοινότητας, τα κτίρια και τα τοπία αρέσουν στους Βρετανούς και το νησί Tresco έχει γίνει καταφύγιο για κόκκινους σκίουρους μετά την εξαφάνισή τους από την ηπειρωτική χώρα. Τα νησιά διαθέτουν ομορφους όρμους και παραλίες, όμως η κορυφαία ατραξιόν είναι ο μαγικός Κήπος Tresco Abbey.

 

4. Μεγανήσι, Ελλάδα

Meganisi, Greece

Παρότι τα περισσότερα από τα νησιά της Ελλάδας δεν χρειάζονται συστάσεις, το Μεγανήσι δεν είναι γνωστό όνομα παρά τη μεσογειακή γοητεία του. Διαθέτει παλέτα από ανοικτές μπλε και λευκές αποχρώσεις, ένα λιμάνι για τους ψαράδες και οι ντόπιοι μαζεύονται για καφέ και χαρτιά. Είναι εύκολο εδώ να ξεχάσετε τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής.

 

5. Άγιος Ιωάννης, Καραϊβική

Saint John, Caribbean

Ο Άγιος Ιωάννης είναι υπόδειγμα τροπικού νησιού που αποτελεί την ιδανική απόδραση από την καθημερινή ζωή. Είναι ένα από τις Παρθένες Νήσους, και σχεδόν όλη η επιφάνειά τους είναι καλυμμένη από το εθνικό πάρκο, δίνοντας την αίσθηση ενός ησυχαστηρίου.

Προτεινόμενες δραστηριότητες είναι το τρέκινγκ, η παρατήρηση άγριας ζωής, οι βουτιές με αναπνευστήρα στην πληθώρα από κοραλλιογενείς υφαλους που διαθέτει το νησί. Μπορεί να βρεθείτε να κολυμπάτε μαζί με θαλάσσιες χελώνες…

 

6. Νήσος Ρισίρι, Ιαπωνία

Rishiri Island, Japan

Ένα μικρό νησί στο βόρειο άκρο της Ιαπωνίας. Είναι ένας απομακρυσμένος και λιγότερο γνωστός προορισμός, όμως διαθέτει πολλα πλεονεκτήματα. Το νησί σχηματίζεται από το κωνοειδές όρος Rishiri, όπου βρίσκεται ένα ανενεργό ηφαίστειο που ξεπετάγεται επάνω από το δάσος.

Παρότι βρίσκεται μόλις 2 ώρες με πτήση από το Τόκιο, το νησί δίνει την αίσθηση ενός απομακρυσμένου προορισμού.

 

7. Καπραΐα, Ιταλία

Isola di Capraia, Italy

Η προστασία του ως εθνικό πάρκο σημαίνει οτι αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης. Το νησί σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα και διαθέτει πολύχρωμους και απότομους σχηματισμούς βράχων, όμορφους όρμους και σκέτους βράχους που κάνουν την αντίθεση με το βαθύ μπλε της θάλασσας.

Προτεινόμενες δραστηριότητες είναι οι ξεναγήσεις στα μονοπάτια στους ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους και τις παλαιές ταράτσες με εντυπωσιακή θέα.