“Με επίκεντρο την Καρυά χειμερινός τουρισμός σε όλη την Ορεινή Λευκάδα”, άρθρο του Θοδωρή Γεωργάκη

Με πολλή – πολλή μεγάλη χαρά και έκπληξη, ο κάθε Λευκαδίτης, πληροφορήθηκε πως, η Καρυά, είναι μέσα στην εικοσάδα, πανελλήνια, των ιδανικών μερών της χώρας, για χειμερινό τουρισμό!

Αυτόματα, αυτή η εκπληκτική αποκάλυψη, αναδιατάσσει τα τουριστικά πράγματα στην Λευκάδα και θέτει τις βάσεις για χειμερινό τουρισμό στο νησί, προοπτική, που αν αξιοποιηθεί σωστά απ’ τους αρμόδιους,κρατικούς και ιδιώτες, μπορεί να αποδειχθεί χρυσοφόρα, για την οικονομία του νησιού, σε μια περίοδο, μάλιστα, νεκρή.

Η ευχάριστη είδηση πρέπει να γίνει εργαλείο στα χέρια των υπευθύνων φορέων και θεσμών, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπαραχθεί η είδηση, να επικοινωνηθεί ανάλογα και κυρίως να γίνουν εκείνες οι συστηματικές ενέργειες, που θα καταστήσουν υλοποιήσιμη μια τέτοια προοπτική, αφού δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά να γίνουν οι σχετικές ενέργειες.

Να υπάρξει συντονισμός των επαγγελματιών της Καρυάς και των γειτονικών χωριών, των Σφακιωτών και του Αλεξάνδρου, που διαθέτουν καταλύματα, γιατί, μόνη της η Καρυά, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των καταλυμάτων, να υπάρξει η δυνατότητα εστίασης.

Πράγμα που επιβάλλει να διατηρηθούν ανοιχτές οι ταβέρνες και της Καρυάς και των γειτονικών χωριών, που λετουργούν, κατά κανόνα, το καλοκαίρι, να υπάρξει ένας χάρτης οδηγιών με τους επισκέψιμους τόπους της Ορεινής Λευκάδας, όπως τα τέσσερα Καστρομονάστηρα της ευρύτερης περιοχής, (Αϊ Γιάννης, Αϊ Γιώργης Σκάρων, Ασωμάτων Βαυκερής, Κόκκινη Εκκλησιά, φακοχώραφα και βόλτοι στην Εγκλουβή, το φαράγγι της Μέλισσας με τα πλούσια νερά τον χειμώνα.

Ακόμη να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, τα λαθύρια και η φάβα της Καρυάς, οι φακές Εγκλουβής, το κρασί κα το λάδι της Ορεινής Λευκάδας, τα μοναδικά Καρσάνικα Κεντήματα.

Ο επαγγελματικός Σύλλογος Καρυάς επωμίζεται μα μεγάλη ευθύνη, σ’ αυτή την προοπτική, που μπορεί να μην αποδώσει αυτόματα εφέτος, αλλά να γίνει σωστή δουλειά για τον επόμενο χειμώνα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο Κ. Κατωπόδης Σπύρος πρέπει να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες, που με ναυαρχίδα και Brant Name την Καρυά,  θα καταστήσουν ολόκληρη την Ορεινή Λευκάδα έναν μαγευτικό χειμερινό προορισμό.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα υπαγόρευε την διεύρυνση του Επαγγελματικού Συλλόγου σε όλα τα χωριά, για να μην δημιουργηθεί άλλος και υπάρχει κατακερματισμός και αδυνάτισμα, να έρθει σε επαφή με όλες τις ομάδες των επαγγελματιών, καταλύματα, εστίαση κτλ.

Είναι μια προοπτική που μπορεί να αλλάξει την μοίρα των χωριών μας, αρκεί να γίνει προγραμματισμένα και ορθολογιστικά.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν υπάρξει συστράτευση, όλων εκείνων των δυνάμεων, που πραγματικά θέλγονται στην ιδέα δωδεκάμηνου τουρισμού στο νησί της Λευκάδος, με το μέγα πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης, που διαθέτει…

Ας μην χαθεί αυτό το μομέντουμ, είναι χρυσή ευκαιρία, για την Καρυά, για την Ορεινή Λευκάδα και το νησί γενικώτερα!