Στο ΠΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εντάχθηκε η ίδρυση και λειτουργία μιας νέας κοινωνικής δομής: του Κέντρου Κοινότητας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών που έχουν αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασίας με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

Εν ολίγοις η νέα αυτή κοινωνική δομή θα είναι ένα ΚΕΠ για τις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά, ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμΕΑ, ROMA και μετανάστες. Θα βοηθά στη διεκπεραίωση αιτημάτων για παραπομπή σε υπηρεσίες όπως κοινωνικοί ξενώνες αστέγων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, κοινωνικά φροντιστήρια, δομές Ψυχικής Υγείας, δομές για ΑμεΑ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, προγράμματα για ηλικιωμένους, για ROMA, για μετανάστες κ.λπ. Παράλληλα θα παρέχει ενημερωτική συνδρομή για θέματα νομικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και δράσεις γενικής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Θα συμβάλλει τέλος στη συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.

Τα 4 νέα Κέντρα Κοινότητας δημιουργούνται:

1. Στη Λευκάδα, με δικαιούχο το Δήμο Λευκάδας και προϋπολογισμό 112.320ευρώ.

2. Στη Ζάκυνθο, με δικαιούχο το Δήμο Ζακύνθου και προϋπολογισμό 289.440ευρώ.

3. Στη Κέρκυρα, με δικαιούχο το Δήμο Κέρκυρας και προϋπολογισμό 341.280ευρώ και

4. Στην Κεφαλονιά, με δικαιούχο το Δήμο Κεφαλονιάς και προϋπολογισμό 228.960 ευρώ.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τα 4 Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέρχεται σε 972.000ευρώ.

Τα 4 Κέντρα Κοινότητας χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, άξονας προτεραιότητας “Κοινωνική Ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων”, θεματικός στόχος “προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης”, επενδυτική προτεραιότητα “Κοινωνικοοικονομική ένταξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων όπως οι ROMA”και ειδικό στόχο “ενεργητική ένταξη κοινοτήτων ROMA που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού”.

Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας ορίζεται για τρία χρόνια, ενώ εκτός του οφέλους για τις οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αναμένεται να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προκηρυχθούν ως εξής ανά Κέντρο Κοινότητας:

Κέντρο Κοινότητας και ΡΟΜΑ Δήμου Κεφαλονιάς: 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 διαμεσολαβητής και 1 παιδαγωγός. Σύνολο 4 άτομα.

Κέντρο Κοινότητας και ΡΟΜΑ Δήμου Ζακύνθου: 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 ψυχολόγος, 1 διαμεσολαβητής και 1 παιδαγωγός. Σύνολο 5 άτομα

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κέρκυρας: 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 ψυχολόγος, 1 διοικητικός ή άλλη ειδικότητα, Κέντρο ΡΟΜΑ: 1 διαμεσολαβητής και 1 παιδαγωγός. Σύνολο 6 άτομα.

Κέντρο Κοινότητας στο Δήμο Λευκάδας: 1 Κοινωνικός Λειτουργός και εναλλακτικά ακόμα 1 Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος. Σύνολο 2 άτομα.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων