Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 από την Π.Ε. Λευκάδας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) η προγραμματισμένη Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού «ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ 2016».

Η άσκηση εξελίχθηκε ως εξής:

► Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) με την συμμετοχή    όλων των συναρμόδιων φορέων,

► Υλοποίηση 28 επεισοδίων για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης (από το Σ.Ο.Π.Π.).

► Αποτίμηση (συμπεράσματα) και ολοκλήρωση της άσκησης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε. Λευκάδας.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν:

► Στήσιμο σκηνών σε προκαθορισμένη περιοχή,

► Συγκέντρωση μέσων (αυτοκίνητα, τζιπ, 4χ4 κλπ) Περιφερειακής Ενότητας, Δήμου, Δ/νσης Δασών στον ελεύθερο χώρο πλησίον του Διοικητηρίου,

► Έρευνα, διάσωση, απεγκλωβισμός και διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας τραυματιών από υποτιθέμενη κατάρρευση κτιρίου,

Την ευθύνη της όλης άσκησης είχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά.. “Η συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών υπήρξε πολύ καλή” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θ. Χαλικιάς και τόνισε ότι “έγινε μελέτη-αξιολόγηση των Σχεδίων και των Μνημονίων Ενεργειών Ανάγκης (Μ.Ε.Α.) και αποκτήθηκε γνώση και εμπειρία στη διαχείριση καταστάσεων Έκτακτης   Ανάγκης”.

Ο κ. Χαλικιάς ευχαρίστησε επίσης όλους τους συμμετέχοντες, τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της άσκησης αυτής. “Ιδιαίτερα ευχαριστίες και συγχαρητήρια οφείλουν να δοθούν στους εθελοντές μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας που υποστήριξαν άψογα τον ρόλο τους ως θύματα στην άσκηση”, κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπογραμμίζοντας ότι “πρόκειται για μια διοργάνωση που καθιερώσαμε προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα για τη σωστή αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων στα Ιόνια Νησιά, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, και η οποία έχει εξελιχθεί σε θεσμό που επικροτείται από όλη την κοινωνία”. Ο κ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην Επιχειρησιακή Άσκηση και ενημέρωσε ότι “πέρσι η άσκηση είχε διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, φέτος στη Λευκάδα και του χρόνου προγραμματίζουμε την πραγματοποίησή της στην Κέρκυρα”.