N.E. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Ο προϋπολογισμός του 2017 σοδομεί την κοινωνία

Η πραγματικότητα δηλώνει πως η μεσαία τάξη στη χώρα μας, αντιμετωπίζει την ισοπέδωση, την φτωχοποίηση, την ύφεση, τους φόρους και την ανεργία.

Περισσότερα από 7 δις ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των Ελλήνων, τα τελευταία 2 χρόνια. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πλήρωσαν χάνοντας το ΕΚΑΣ, πλήρωσαν τους  έμμεσους φόρους, πλήρωσαν με την αύξηση της εισφοράς υγείας στις συντάξεις.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Μια απόφαση προϊόν της σκληρής διαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους ’’θεσμούς’’,  με την οποία  πέτυχε το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη!

Πήρε μια αναδιάρθρωση που θα ωφελήσει τους Έλληνες μετά από 24 χρόνια και ένα πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια, που είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Αλυσόδεσε δηλαδή τη χώρα χειροπόδαρα, με τρόπο που το ΔΝΤ βρίσκει ένα φύλλο συκής ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα και ο κ. Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι, ξενοιάζουν όχι μόνο μέχρι τις Γερμανικές Εκλογές, αλλά για αρκετά χρόνια ακόμα.

Όλη αυτή η παρωδία γίνεται απείρως πιο εξοργιστική με όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση   με τον Προϋπολογισμό του 2017. Του Προϋπολογισμού που αποτελεί δυστυχώς την «τελική πράξη» της επίθεσής κατά της μεσαίας τάξης, αλλά και κατά των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας:

  • Οι νέοι φόροι για το 2017, φθάνουν τα 2,45 δις ευρώ. Και το κυριότερο πολλοί από αυτούς είναι ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ που επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες. Αυξημένος ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, στο τηλέφωνο, στα τσιγάρα, στον καφέ, ακόμη και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας επιδεινώνεται (από 1,15 το 2014 στο 1,3 το 2017). Η φορολογία γίνεται περισσότερο κοινωνικά άδικη.
  • Οι περικοπές κοινωνικών δαπανών φθάνουν το 1,83 δις ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,6 δις αφορούν την κοινωνική Ασφάλιση και μεταξύ άλλων – ενδεικτικά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (περικοπή 575 εκ) του Δημοσίου (142 εκ) τις συντάξεις χηρείας (43 εκ) και αυξήσεις εισφορών αγροτών/ελεύθερων επαγγελματιών (502 εκ).

Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση δημιουργεί κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με υπαρκτό κίνδυνο να τινάξει στον αέρα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

  • Η Κυβέρνηση «τα παίρνει» από τους φτωχούς για να «δώσει» στους ακόμη φτωχότερους. Καταργεί το ΕΚΑΣ, βάζει νέους φόρους, καταργεί φοροαπαλλαγές ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, για να δώσει με 2 χρόνια καθυστέρηση το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Οι Δημόσιες επενδύσεις αθροιστικά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το 2016.
  • Οι επιχορηγήσεις προς την Υγεία μειώνονται δραστικά! Στον ΕΟΠΥΥ η μείωση φθάνει στο 38,1% έναντι του 2016. Για τα Δημόσια Νοσοκομεία η αύξηση είναι μηδενική, όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνα διαλυτική με πρωτοφανή φαινόμενα εις βάρος των ασθενών.

Συμπερασματικά: Ο Προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί την αποτύπωση της συντηρητικής, φορομπηχτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αποτελεί τροχοπέδη, ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο για την Αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η στάση μας απέναντι στη κυβέρνηση και την πολιτική της είναι απολύτως ξεκάθαρη. Θα μας βρουν δυναμικά απέναντί στις αντιλαϊκές επιλογές τους, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στην Κοινωνία.

Σήμερα, ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση για αυτά που του συμβαίνουν, με άγχος και φόβο για τα νέα αδιέξοδα και τα νέα προβλήματα που βλέπει να δημιουργούνται.

Με το χέρι στην καρδιά διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Ο δρόμος των «επιταχυντών και της Ανάπτυξης», με τολμηρές ανατροπές στο κράτος, στην αγορά, στο φορολογικό σύστημα, στα κόκκινα δάνεια, την δικαιοσύνη, που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Ο δρόμος μιας νέας σχέσης κράτους – αγοράς- κοινωνίας. Σχέση συνεργατική και όχι ανταγωνισμού. Ο δρόμος των τολμηρών Τομών στην Παιδεία, την Υγεία, στις πολιτικές για την Ανεργία, για τις Συντάξεις που θα στηρίξουν την οικογένεια, τον μη Προνομιούχο Έλληνα, στην λογική κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο δρόμος της κοινωνικής αλληλεγγύης με την Κοινωνική Συνοχή που εξασφαλίζει το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, το ΕΚΑΣ, τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που εγγυάται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τις νέες προτάσεις, τον αυτόνομο λόγο, την δική της διακριτή πολιτική πρόταση.

11/12/2016, Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας