Απάντηση του αν. Υπουργού Νίκου Τόσκα σε ερώτηση του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά σχετικά με τα τροχαία στους οδικούς άξονες-καρμανιόλες της Δυτικής Ελλάδας

Φωτογραφία Αρχείου

Συνολικά 1.555 τροχαία ατυχήματα όπου 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σημειώθηκαν από το 2006 έως τα τέλη του 2016 στους Εθνικούς δρόμους που συνδέουν τη Λευκάδα με την Ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας σε ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Στη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής στις 8 Δεκεμβρίου 2016 ζητά να μάθει πόσα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στους δύο συγκεκριμένους οδικούς άξονες καθώς και ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία των αξόνων, που  έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλει τις  εγκληματικές ελλείψεις  στα οδικά δίκτυα από και προς τη Λευκάδα (Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα και Άκτιο-Λευκάδα), που καθιστούν τους δρόμους « καρμανιόλες», για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην απάντησή του ο κ. Τόσκας παρουσιάζει τα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών (αντί 20 που ζητά ο βουλευτής) σύμφωνα με τα οποία:

-Στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας –Βόνιτσας – Λευκάδας, από το 2006 έως το 2016(19/12) σημειώθηκαν 1.330 τροχαία ατυχήματα, όπου 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 198 τραυματίστηκαν.

-Στην Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ακτίου –Λευκάδας, από το 2008 έως το 2016 (19/12) σημειώθηκαν 68 τροχαία ατυχήματα, όπου 43 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

-Στην Εθνική Οδό Λευκάδας- Βόνιτσας έως το 3ο χλμ. που ανήκει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας, από το 2006 έως το 2016(19/12) σημειώθηκαν 157 ατυχήματα, όπου ένας (1) άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 58 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού τα σημεία που καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι:

-Στον δρόμο  Αμφιλοχίας –Βόνιτσας – Λευκάδας το 3,6ο χλμ , το 6,3ο χλμ, το 13ο χλμ, 32ο χλμ, 42ο χλμ και το 48ο χλμ.

-Στον δρόμο  Πρέβεζας – Ακτίου –Λευκάδας το 4ο χλμ και το 5ο χλμ.

-Στον δρόμο Λευκάδας – Βόνιτσας το 3ο χλμ.


Η ερώτηση του Βουλευτή:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2016

 

      Προς:

  1. Υπουργό Εσωτερικών,

κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

  1. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών,

 κ. Νικόλαο Τόσκα

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Θέμα: Ενημέρωση αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα στους οδικούς άξονες

Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα και Άκτιο-Λευκάδα

Στους οδικούς άξονες Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα και Άκτιο-Λευκάδα διαπιστώνονται εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα, που καθιστούν τους δρόμους καρμανιόλες με πολλές παγίδες, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και να καθίστανται οι οδικές μετακινήσεις προς τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Στο πιο πρόσφατο συμβάν, στις 26 Νοεμβρίου, σκοτώθηκε ένας 31χρονος στο 15ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Βόνιτσας – Λευκάδας.

Στους συγκεκριμένους δρόμους υπάρχουν κατά τμήματα ουσιαστικά προβλήματα και εγκληματικές ελλείψεις, που αυξάνουν δραματικά την επικινδυνότητά τους, όπως ανύπαρκτη ή ελλιπής διαγράμμιση (οριζόντια σήμανση), ελλιπής οδική σήμανση (κάθετη σήμανση), λακκούβες, κακοτεχνίες, φθορές, αλλά και καθιζήσεις στο οδόστρωμα και έλλειψη διαβάσεων πεζών σε κατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Νικόλαο και τη Βόνιτσα. Επίσης, κατά μήκος των εν λόγω οδικών αξόνων έχουν αναπτυχθεί χορτάρια, θάμνοι και δέντρα, τα οποία έχουν πλέον επεκταθεί εντός της ασφάλτου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Επιπλέον, σε πολλά τμήματα του δρόμου δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες, ακόμα και σε σημεία που ο δρόμος περνά δίπλα στη θάλασσα και στα οποία έχουν γίνει τα περισσότερα ατυχήματα. Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες έχουν να συντηρηθούν πάνω από 20 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι τα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στους δύο συγκεκριμένους οδικούς άξονες;

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε εγγράφως για τα τροχαία ανά:

α. Αιτία

β. Είδος

γ. Θύματα τροχαίων ατυχημάτων (νεκροί-βαριά τραυματίες-ελαφρά τραυματίες)

δ. Ηλικίες θυμάτων τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων

ε. Τροχαία ατυχήματα ανά σοβαρότητα (ελαφρά-σοβαρά-θανατηφόρα, υλικές ζημιές)

  1. Ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία των δύο οδικών αξόνων, στα οποία έχουν σημειωθεί ατυχήματα; Παρακαλώ όπως μου σημειώσετε τα επικίνδυνα σημεία.

Ο ερωτών βουλευτής

 Αθανάσιος Καββαδάς


Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΤΟΣΚΑ