Χιόνια στο καμπαναριό που… προβλήματα σημαίνει

Με την πρώτη νιφάδα του χιονιού ο φετινός χειμώνας έδειξε τις διαθέσεις του. Τι καλύτερο από μια βόλτα στη χιονισμένη Καρυά, έναν από τους 20 καλύτερους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, αποδείχτηκε η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού -για ακόμη μια φορά- να διαχειριστεί πλήρως την κατάσταση με αποτέλεσμα η Ορεινή Λευκάδα, η οποία δέχτηκε κατακλυσμιαία χιονόπτωση, να βυθίζεται στα “λευκά” προβλήματα, χωρίς να διαφαίνεται πραγματικά άσπρη μέρα εν τέλει.

Έχοντας κατά νου τα γραφόμενα (ειδικά σε κάποια blog της Λευκάδας, στα οποία ο καθένας κάνει το κέφι του και πληρώνεται για διαφημίσεις χωρίς απαραίτητα παραστατικά – θέμα που πρέπει να αναλυθεί στο μέλλον) και τις μεγαλοστομίες ένθεν κακείθεν θεώρησα σωστό να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη επώνυμα.

Κατ αρχάς είναι προφανές ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή δυσχέραιναν τα μάλα τις προσπάθειες αποκατάστασης των οδικών συγκοινωνιών (κατ’ αρχάς) προς και από τα χωριά της Ορεινής Λευκάδας.

(Γιατί ναι, μιλάμε πλέον για Ορεινή Λευκάδα: έναν χειμερινό παράδεισο δίπλα στη θάλασσα).

Χωρίς περιττά λόγια, το φετινό υπήρξε ένα πολύ καλό μάθημα σχετικά με το τί σημαίνει πολιτική προστασία. Δικαίως ο κόσμος που διαμένει στην Ορεινή Λευκάδα διαμαρτύρεται, καθώς διακυβεύεται ακόμη και η ίδια η ζωή του ενός εκάστου από τους παγωμένους δρόμους.

Αγνοώντας πλήρως τις διασπαστικές φωνές των τοπικών blog, η Σολομώντεια λύση σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν να αξιοποιηθούν -πέρα από το δυναμικό του δήμου- οι εθελοντικές ομάδες που αυθόρμητα συστάθηκαν στην Καρυά -κυρίως- και η δράση τους έχει αποδειχθεί καταλυτική. Πάντοτε στα πλαίσια της καλής πίστης.

Ο χειμώνας εξακολουθεί να προβλέπεται βαρύς, αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Καρυά και εν γένει την Ορεινή Λευκάδα σε ένα υψηλό τουριστικό βάθρο, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Ειδικά οι  τοπικοί κοκορίσκοι που δεν χάνουν δευτερόλεπτο χωρίς να οσμίζονται σκάνδαλα.

Η κατάσταση χρειάζεται περίσκεψη καθώς το χιόνι είναι ευλογία και κατάρα μαζί. Αν ο Δήμος ή Π.Ε. Λευκάδας αδυνατούν -για αντικειμενικούς λόγους- να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ένα μέρος της ευθύνης μπορούν να το επωμιστούν και οι εθελοντές (που δεν είναι καθόλου Anonymous, αλλ’ αντιθέτως έχουν όνομα και επώνυμο και ο συντάκτης είναι ένας εξ’ αυτών).

Υπάρχουν δυνατότητες επιμόρφωσης σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, οι οποίες δύνανται να προσθέσουν αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό στις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι ειρωνείες και οι φανφάρες ουδέποτε βοήθησαν. Απέναντι στα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα οφείλουμε να είμαστε περισσότερο ενωμένοι παρά διασπασμένοι, καθώς -όπως προείπα- αποτελούν ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα φέτος η Λευκάδα -με μια πραγματικά εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου- απέκτησε ένα παγοδρόμιο, το οποίο διασκέδασε πολύ κόσμο. Στην Ορεινή Λευκάδα δημιουργήθηκαν πολλά περισσότερα φυσικά παγοδρόμια.

Έως στιγμής κανείς δεν το εκτίμησε. 

Μερικές απλές λύσεις θα ήταν η εναποθήκευση άλατος σε καίρια σημεία στους οδικούς κόμβους αλλά και σε διοικητικά ή/και άλλα κέντρα (πρώη Δημαρχείο Καρυάς, Δημοτικό Σχολείο Πηγαδισάνων και πολλά ακόμη). Που εκ των πραγμάτων υπάρχουν χώροι αναξιοποίητοι.

Έτσι θα μπορούσε να καταστρωθεί ένας χάρτης και μια στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Εξάλλου αναρωτιέμαι εάν οι μαθητές των σχολείων έχουν ενημερωθεί για το πώς θα διαφυλάσσονται από αυτές τις συνθήκες ή εάν εκλήθησαν τα άτομα που συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες της Λευκάδας ή εαν ενημερώθηκε έγκαιρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να συνεισφέρει.

Η Ορεινή Λευκάδα κερδίζει έδαφος στο χειμερινό τουριστικό τερέν. Άρα πρέπει να καταστρώνονται σαφείς στρατηγικές προκειμένου να καρπωθούμε όλοι τα οφέλη ενός χιονισμένου χειμώνα στην Καρυά, τους Σφακιώτες, την Εγκλουβή κτλ.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω κι ένας χάρτης με τα σημεία εναποθήκευσης άλατος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Ή χάρτης με τα απαραίτητα εκχιονιστικά μηχανήματα σε ετοιμότητα.

Δεν μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω αν υπάρχει συνολικό σχέδιο δράσης.

Αλλά…

Δεν είναι δα και μεγάλη δουλειά πλέον να μάθεις για τον καιρό της αυριανής ημέρας.

 

Παναγιώτης Κατωπόδης