Κυριακή σήμερα και είναι ίσως η καταλληλότερη μέρα για ένα εξαίσιο πιάτο, από τα χαρακτηριστικότερα και μοναδικά της Λευκάδας, τον Μπακαλιάρο Μπιάνκο. Το πιάτο αυτό είναι εξαιρετικό και εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του.

Υλικά:

  • Ένα φιλέτο παστό μπακαλιάρο (περίπου 1 κιλό)
  • Πατάτες (3-4)
  • Κρεμμύδι (1)
  • Σκόρδο (2 σκελίδες ή και περισσότερο)
  • Λεμόνι (χυμό από ένα λεμόνι)
  • Αλατοπίπεπρο
  • Λάδι (μια κούπα του τσαγιού)

Χρόνος Εκτέλεσης: Περίπου 45 – 60 λεπτά (αφού το ψάρι έχει ξαλμυρίσει).

Αρχικά πρέπει να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο.

Τον τεμαχίζουμε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια (περ. 10 εκ.) και τον τοποθετούμε σε νερό που να τον καλύπτει ολόκληρο. Άλλοι προτιμούν να τον βάζουν στο ψυγείο, άλλοι τον αφήνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (εμείς προτιμάμε έτσι).

Πατάτες κομμένες «κυδωνάτες»

Σημασία έχει να μείνει αρκετά στο νερό (1-2 μέρες) και το νερό να αλλαχθεί τουλάχιστον 2 φορές. Αν, βέβαια, τον θέλετε πιο «νόστιμο» μπορείτε να τον αφήσετε λιγότερο στο νερό.

Ξεκινώντας και για να έχουμε ένα καλύτερα χυλωμένο αποτέλεσμα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (που λέμε!) μαζί με το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, το σκόρδο και το αλατοπίπεπερο να βράζουν με το νερό ίσα-ίσα να τις σκεπάζει.

Προσθέτουμε και το λάδι, να βράσει με το μείγμα. Είναι βασικό το λάδι να βράσει από την αρχή με τα υπόλοιπα υλικά

Αφού πάρουν μια βράση (που λέμε!) προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και αφήνουμε το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία για να βράσει το ψάρι και να διαλυθούν ακόμη καλύτερα τα υλικά (πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα).

Βάζουμε για αρχή τα υλικά χωρίς το ψάρι να βράσουν, για να χυλώσουν καλά.

Μόλις τα υλικά αρχίσουν να χυλώνουν προσθέτουμε τα κομμάτια από το ψάρι.

Ο μπακαλιάρος σαν ψάρι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο βράσιμο, γι αυτό αφού τον δούμε να γκριζάρει (σημάδι ότι έχει βράσει) χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε λιγάκι ακόμη.

Το νερό έχει «σωθεί» και είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε το χυμό από το λεμόνι.

Όταν το νερό «σωθεί» (που λέμε!) στην κατσαρόλα και με το φαγητό να βράζει ακόμη προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.

Κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατέψουμε τα υλικά, αλλά σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε κουτάλα ή κάτι αντίστοιχο για το ανακάτεμα, γιατί θα καταστρέψουμε το ψάρι.

Μικρά μυστικά:

  • Χρησιμοποιούμε το νερό με φειδώ, γιατί θα αποβάλλουν, βράζοντας, ακόμη αρκετό οι πατάτες και τα κρεμμύδια.
  • Είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι, γιατί το ψάρι είναι παστό.
  • Προσθέτουμε το λάδι από νωρίς και ΟΧΙ στο τέλος της συνταγής, για να μην μυρίζει το λάδι και να δέσει καλύτερα η σάλτσα.

Εξαίσιο Μπακαλιάρο Μπιάνκο μπορείτε να γευτείτε στην Ταβέρνα «Ελένη« στην Καρυά.

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ταβέρνας «Ελένη».

Καλή σας όρεξη!