Η αίτηση για άρση της ασυλία του Βουλευτή Λευκάδας κατατέθηκε κατόπιν προσφυγής πολίτη  εναντίον ομόφωνης απόφασης της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας το 2012,  με την οποία καθόριζε  τρείς  θέσεις λειτουργίας καντίνας στην παραλία Γιαλός, στη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίου.

Η τοποθέτηση του Βουλευτή:

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του συναδέλφου Βαγγέλη Μπασιάκου.

Ήταν ένας πολιτικός με ήθος, συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος κοσμούσε με την παρουσία του την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και τη Βουλή και τιμούσε το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε ο λαός της Βοιωτίας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Να είναι αιωνία του η μνήμη.

Παρά τη δυσκολία των στιγμών, στη ζωή υπάρχει συνέχεια.

Να καλωσορίσω λοιπόν το βουλευτή Βοιωτίας τον Ανδρέα Κουτσούμπα.

Και να του ευχηθώ καλή δύναμη, την οποία χρειάζεται και η παράταξή μας και η χώρα.

Να περάσω στο θέμα της άρσης ασυλίας μου.

Αρχικά θα ήθελα να δηλώσω το σεβασμό μου και να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας που θέλησαν να με απαλλάξουν από τη διαδικασία, για μια υπόθεση που, εκ των πραγμάτων, δεν αντέχει οποιαδήποτε κριτική.

Εν συντομία θα σας αναφέρω ότι το 2012 ήμουν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας και το  δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, με ομόφωνη απόφασή του καθόρισε  τρείς  θέσεις λειτουργίας καντίνας στην παραλία Γιαλός, στη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίου.

Οι θέσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικό χώρο και όχι σε δημόσια περιουσία, και ως εκ τούτου, τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο 2323 του 1995, βάσει του οποίου δεν χρειάζεται η προκήρυξη διαγωνισμού, γεγονός για το οποίο είχαμε λάβει και την θετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Μάλιστα ορίστηκε οικονομικό αντάλλαγμα για τις θέσεις, οι οποίες θα δίνονταν σε συμπολίτες μας, που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες (όπως πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κτλ), εφόσον τηρούσαν τα τυπικά προσόντα.

Τη συγκεκριμένη απόφαση δεν τη δέχθηκε ένας πολίτης και προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον όλου του δημοτικού συμβουλίου.

Ο μηνυτής, ισχυρίζεται ότι δεν έγινε δημοπρασία για να δοθούν θέσεις τοποθέτησης καντίνας στη συγκεκριμένη παραλία , με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάσει τυχόν έσοδα από το τίμημα της δημοπρασίας.

Τον παραπάνω ισχυρισμό τον στηρίζει σε μία Υπουργική απόφαση που έχει ακυρωθεί από το ΣΤΕ.

Το ζήτημα είναι ότι δεν κατηγορούμαι μόνο εγώ αλλά ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι οι πρώην συνάδελφοί μου στο Δήμο.

Και τώρα, επειδή εκλέχθηκα βουλευτής έχω τη δυνατότητα να απαλλαγώ από την δικαστική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της ισονομίας με τους πρώην συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δεδομένο ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με την άσκηση των βουλευτικών μου καθηκόντων, ζητώ την άρση της ασυλίας μου, προκειμένου να παραστώ  στο δικαστήριο.

Εξάλλου πρόκειται για μια προσφυγή που δεν έχει νομική βάση και παρακαλώ πολύ να κάνετε δεκτό το αίτημά μου, ώστε και οι πολίτες της Λευκάδας να δουν να απονέμεται  δικαιοσύνη.

 

Σας ευχαριστώ