Ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου σχετικά με τις Καρναβαλικές Βραβεύσεις

Επειδή τα Φαρομανητά 2017 , τα κατά γενική ομολογία καλύτερα ως προς την ποιότητα των σχημάτων από όλα τα προηγούμενα, συνεχίζονται υπό άλλη μορφή, κυρίως στο διαδίκτυο όπου παρελαύνουν, προβάλλονται και υποστηρίζονται διάφορες απόψεις και σχόλια, πολλά από τα οποία είτε από άγνοια είτε από εσκεμμένη διαστρέβλωση,  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διευκρινίζονται τα εξής:

Το Π.Κ έχει αναλάβει από χρόνια τη διεξαγωγή και το συντονισμό των αποκριάτικων ΦΑΡΟΜΑΝΗΤΩΝ, επιβαρυνόμενο παράλληλα και με το σχετικό σημαντικό οικονομικό κόστος. Αιτιάσεις του στυλ «αυτοί δεν ξόδεψαν τίποτα» και «να το διοργανώσουμε από του χρόνου μόνοι μας οι καρναβαλιστές», επιεικώς αποτελούν φαιδρολογίες. Επισημάνσεις ελλείψεων ή αστοχιών της διοργάνωσης είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτες και επιβάλλεται η καταγραφή τους, γιατί συντελούν στην βελτίωση και την αποφυγή λαθών και παραλείψεων στο μέλλον. Για φέτος τέθηκε το ζήτημα ως προς την μη ικανοποιητική ένταση της μουσικής στην καρναβαλική παρέλαση. Κατά κανόνα το ίδιο θέμα τίθεται σε κάθε καρναβαλική παρέλαση. Η φετινή επιλογή του υπεύθυνου ήχου έγινε κατόπιν επιλογής μεταξύ δύο (2) προσφορών, της φθηνότερης, κατά τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα.

Η τακτική να βραβεύονται τα καλύτερα σχήματα της καρναβαλικής παρέλασης,  ξεκίνησε από τα πρώτα καρναβάλια. Παλιότερα μάλιστα τα βραβεία συνοδευόταν και από χρηματικά έπαθλα.

Όταν ο υπεύθυνος ενός καρναβαλικού σχήματος δηλώνει στη γραμματεία του Πνευματικού Κέντρου, που είναι ο συντονιστής των Φαρομανητών, τη συμμετοχή της ομάδας του στην καρναβαλική παρέλαση, δηλώνει εάν το σχήμα που εκπροσωπεί ανήκει στην κατηγορία των πεζών ή στην κατηγορία των αρμάτων.

Βεβαίως και τα άρματα συνήθως συνοδεύονται από πεζούς, όμως το κύριο βάρος της παρουσίας πέφτει κύρια στην εντυπωσιακή κατασκευή, την οποία, λόγω του μεγέθους και του βάρους της, έλκει μηχανοκίνητο μέσον. Από την άλλη πλευρά και ένα πεζό σχήμα μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες ελαφρές κατασκευές, οι οποίες όμως έλκονται ή ωθούνται από πεζούς καρναβαλιστές.

Ο διαχωρισμός μεταξύ πεζών και αρμάτων έχει τη σημασία του διότι: χωριστή βράβευση γίνεται για τα πεζά και χωριστή για τα άρματα. Συνακόλουθα, απονέμεται Α, Β και Γ βραβείο καλύτερου πεζού σχήματος και Α, Β και Γ βραβείο καλύτερου άρματος.

Η καρναβαλική επιτροπή συγκροτείται κατά κανόνα και κατά παράδοση από επτά πολίτες, με επιμέλεια ως προς την επιλογή των προσώπων, του Αντιπροέδρου του Π.Κ. Τα πρόσωπα της επιτροπής επιλέγονται λίγες μέρες πριν την παρέλαση και δεν ανακοινώνονται, προς αποφυγήν παρεμβάσεων και για την εξασφάλιση του αδέκαστου της κρίσης. Κριτήρια για την επιλογή των προσώπων (ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά) είναι να έχουν επίπεδο μόρφωσης που να έχει σχέση με το χώρο της δημιουργίας υπό την ευρεία έννοια, της αισθητικής, της τέχνης,  της διακοσμητικής,  της καλλιτεχνίας, να έχουν κάποια παρουσία στα πολιτιστικά του τόπου και να εκδηλώνουν  ενδιαφέρον και συμμετοχή -έστω και ως θεατές- στο λευκαδίτικα καρναβαλικά δρώμενα. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενός προσώπου αποτελούν τεκμήριο ότι διαθέτει επαρκές κριτικό καλλιτεχνικό  αισθητήριο, για να φέρει σε πέρας το έργο που του ανατίθεται. Μάλιστα, για το ανεπηρέαστο της κρίσης, καταβάλλεται προσπάθεια κατά τη συγκρότηση της επιτροπής να αποφεύγονται πρόσωπα που συνδέονται με κάποιο τρόπο με καρναβαλικές ομάδες, πχ να μην έχουν συγγενικούς δεσμούς με πρόσωπα που συμμετέχουν σε καρναβαλικό σχήμα.

Το ποια ήσαν τα ονόματα των μελών της φετινής Επιτροπής, από τη στιγμή που τα ίδια δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση, δεν θα δημοσιοποιηθούν. Απλώς για την ιστορία, στη σύνθεση της φετινής επιτροπής συνέπεσε δύο μέλη να είναι αρχιτέκτονες, τα τρία δε από τα μέλη της έτυχε να έχουν παρακολουθήσει τη γιορτή «Sol Y Festa» της Leucate), η οποία δεν είναι αμιγώς καρναβαλική.

Η καρναβαλική ράβδος απονέμεται στη μια από τις δύο καρναβαλικές κατηγορίες που πρωτεύουν, δηλαδή είτε στο πρώτο πεζό είτε στο πρώτο άρμα.

Η καρναβαλική ράβδος θα μπορούσε προσφυώς να λεχθεί- ότι αποτελεί τον τόνο (΄) στο δέκα (10) που παίρνει το βραβευμένο με το πρώτο βραβείο καρναβαλικό σχήμα. Από τότε που καθιερώθηκε, έχει απονεμηθεί τόσο σε πεζά όσο και σε άρματα που πρώτευσαν. Συνεπώς είναι απόλυτα λανθασμένη και ψευδής η θέση που υποστηρίχθηκε ότι η ράβδος δίνεται αποκλειστικά σε άρμα και κακώς δόθηκε φέτος σε πεζό-ά.

Πέρυσι η ράβδος απονεμήθηκε στο άρμα της καρναβαλικής ομάδας του Σύβρου  και αποτέλεσε τον τόνο στο δέκα (Α βραβείο) που πήρε η συγκεκριμένη ομάδα για το θέμα που παρουσίασε στην περσινή καρναβαλική παρέλαση. Η ίδια πολυπληθής ομάδα με το θέμα «Βίκινγκς» έλαβε και φέτος επάξια το πρώτο βραβείο άρματος.

Η καρναβαλική ράβδος όμως απονεμήθηκε στο Α βραβείο το οποίο μοιράστηκαν, τα δύο πεζά καρναβαλικά σχήματα, αφού η επιτροπή τα έκρινε ισοδύναμα και άξια να την αποκτήσουν.

Δεν πρέπει να κρίνεται παράξενο ή απαράδεκτο το μοίρασμα ενός βραβείου σε δύο σχήματα. Έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Άλλωστε στους καρναβαλικούς διαγωνισμούς η νίκη δεν κρίνεται «στα σημεία» και αυτή η αντιμετώπιση είναι γενικά σωστή. Όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο ισάξιων σε γενικές γραμμές σχημάτων, δεν πρέπει να εμφορείσαι από τη μιζέρια της εξεταστικής σχολαστικότητας αλλά από τη γαλαντόμο διάθεση για αναγνώριση και επιβράβευση των περισσοτέρων της μιας καρναβαλικών προσπαθειών, που κρίνονται ισάξιες για να πάρουν το Α βραβείο, ώστε να τύχει εφαρμογής και το γνωμικό: «Μοιρασμένη χαρά, Διπλή χαρά». Καρναβάλι διεξάγουμε, όχι Πανελλήνιες!

Αυτονόητο, αφού έχουμε δύο ανεξάρτητες βραβεύσεις πρώτων, η απονομή της καρναβαλικής ράβδου θα ήταν αυτή που θα έκρινε το αποτέλεσμα για τη μετάβαση στη Leucate Γαλλίας και τη συμμετοχή στη γιορτή «Sol Y Festa» του προσεχούς Μαΐου. Για τη Leucate θα προκρινόταν  αυτός που θα έπαιρνε και τη ράβδο.

Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι ισχυρισμοί που γράφτηκαν ή ειπώθηκαν ότι δήθεν ο Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε πως η ράβδος απονέμεται ή θα απονεμηθεί μόνο σε άρμα, καθώς και οι ισχυρισμοί ότι ο Αντιπρόεδρος υπέδειξε στην Επιτροπή να απονείμει τη ράβδο μόνο σε πεζό σχήμα, επειδή μόνο πεζό μπορεί να εμφανισθεί στην παρέλαση της Leucate.

Το Δ.Σ του Π.Κ στη συνεδρίασή της 17/1/2017 αποφάσισε  κατά πλειοψηφία (Απόφαση No 2/17) ότι στη Leucate θα μεταβεί το σχήμα που θα έλθει πρώτο, ανεξάρτητα αν θα είναι πεζό ή άρμα. Επί λέξει: «…..αποφασίζει κατά πλειοψηφία να συμμετέχουν όλα τα πληρώματα –πεζά και άρματα – στο συναγωνισμό για το έπαθλο του ταξιδιού στη Leucate.»

Αυτό ακριβώς ανακοινώθηκε και στην πρώτη συνάντηση με τους καρναβαλιστές που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (18/1) στο Πνευματικό Κέντρο.

Αλλά και στη συνέντευξη που έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Π.Κ στον PRISMA 95,1 την Τσικνοπέμπτη (16/2) τα ίδια ανέφερε, ότι δηλαδή όποιο σχήμα (είτε πεζό είτε άρμα) πάρει το πρώτο βραβείο και τη ράβδο, αυτό θα φιλοξενηθεί και θα μετάσχει στο 3ήμερο φεστιβάλ του φετινού Μαΐου της Leucate, με έξοδα (φιλοξενίας μόνο) του αδελφού Δήμου.

Η απόφαση του Πνευματικού Κέντρου, ότι όλα τα σχήματα μετέχουν στην ψηφοφορία, γνωστοποιήθηκε και στην Επιτροπή Βράβευσης από τον Αντιπρόεδρο, στην οποία Επιτροπή ο ίδιος δεν έχει ψήφο.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι καλύτερο σχήμα να πάρει την καρναβαλική ράβδο ήταν το δίδυμο των πεζών σχημάτων που μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο, «Παγώνια» και «Το δικό μας παραμύθι».

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για το παράδοξο της ισοψηφίας επιτροπής 7 ατόμων. Κατ’ ανάγκη φέτος η επιτροπή περιορίστηκε σε 6 μέλη, επειδή ένα εκ των μελών της, τελικά δεν εμφανίστηκε και ήταν αδύνατη η αναπλήρωσή του, την ώρα που η άρχιζε η παρέλαση.

Στην ομάδα των αρμάτων το σχήμα των καρναβαλιστών του Σύβρου «Βίκινγκς» αποδείχτηκε όντως και αδιαφιλονίκητα το καλύτερο. Η πολύμηνη προσπάθειά τους και οι καταπληκτικές κατασκευές τους δίκαια τους προσπόρισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των αρμάτων.

Το Καρναβάλι, αυτή η μεγάλη γιορτή της αποθέωσης του ωραίου και του εφήμερου, είναι μια γιορτή, χαράς και αισιοδοξίας, που δεν πρέπει να δημιουργεί έχθρες, αντιπαραθέσεις και κακίες. Οι διάφορες απόψεις καλώς τίθενται αλλά πρέπει να τίθενται με ευγένεια,  χωρίς εμμονές, χυδαιότητες και μικροπρέπειες, αλλά και χωρίς ανοησίες, σαν αυτή που υποστηρίχτηκε ότι στην απονομή της ράβδου πρυτάνευσε η ταξική αντιπαράθεση μεταξύ πρωτευουσιάνων και χωρικών! Να συζητάμε κόσμια, να συνδιαλεγόμαστε συνθετικά και δημιουργικά. Όχι να πολεμάμε μεταξύ μας σαν να είμαστε βαρβαρικά φύλα.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ