Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Η υγεία στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται διαχρονικά το ΕΣΥ. Επί των ημερών της έλαβαν χώρα μεγάλα σκάνδαλα με κορυφαίο  αυτό της NOVARTIS.

Η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας είναι τα επιτεύγματα της, ξοδεύοντας  δισεκατομμύρια  σε «ιατρικές υπηρεσίες»  στο όνομα ύποπτων συναλλαγών, κακοδιαχείριση και  ανεξέλεγκτες  δαπάνες.

Έχοντας συμβάλει  τα μέγιστα  στη χρεοκοπία της χώρας ,  με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος  και εφαρμόζοντας  νεοφιλελεύθερη  πολιτική αντίληψη για το Κοινωνικό Κράτος είχε διττό στόχο:

Αφενός,  θεωρώντας  τη δημόσια περίθαλψη «δημοσιονομικό βαρίδι» που οφείλεις να ξεφορτωθείς σιγά-σιγά για να βγεις από την κρίση ,  ουσιαστικά  υπονόμευσε  τη  δημόσια δωρεάν υγεία  ως  Συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα, ως  κοινωνικό κεκτημένο.

Αφετέρου αυτό που  μεθόδευσαν και εναγωνίως προσδοκούσαν , ήταν η  κατάρρευση του ΕΣΥ τους πρώτους μήνες της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μιας και δεν πέτυχε το σκοπό της,επενδύει  στην  δυσφήμηση και στη παραπληροφόρηση.

Μέρος της προσπάθειας  αυτής και η  ομιλία του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, από τον   βουλευτή Λευκάδας .

Με αφορμή   δημοσίευμα  για  δηλώσεις του Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας   «Πρέπει να έχει Νοσοκομείο η Λευκάδα;»      (Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος!)

«Σας ερωτώ ευθέως κ, Υπουργέ. Ισχύουν όλα αυτά;  Και η απάντηση : Ο υπουργός κ. Ξανθός απαντώντας στον βουλευτή διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας μάλιστα ότι σήμερα εγκρίθηκε από το υπουργείο η τοποθέτηση στο νοσοκομείο Λευκάδας, τριών γιατρών…».

-Δύο ημέρες μετά! Επανέρχεται  σε συνέντευξη επικαλούμενος το διαψευσθέν  από  τον Υπουργό δημοσίευμα. Γιατί άραγε; Ξέχασε;

Ακάθεκτος στην ομιλία του  στα πλαίσια της δημιουργίας κακών εντυπώσεων και εννοώντας ότι τα νησιά σε άγονες περιοχές είναι υγειονομικά ακάλυπτα, αναφέρθηκε «στο άρθρο 29 κατήγγειλε, μεταξύ άλλων,   ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν με την αποχώρησή των γιατρών, (αίτηση μετάθεσης) στις  άγονες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών το Μεγανήσι ο Κάλαμος και ο Καστός».

Το αληθές.

Το άρθρο 29 ( Μεταθέσεις γιατρών )του σχετικού Νόμου : «ιατροί … άγονών  περιοχών  μετατίθενται  υποχρεωτικά ένα (1) έτος μετά την υποβολή σχετικής αίτησης… οι κενούμενες …θέσεις   δύνανται να προκηρύσσονται αμέσως  μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης του ιατρού  για μετάθεσή»

Δηλαδή προβλέπει περιθώριο ένα (1) έτος  για την κάλυψη των κενών.

Παθών συνέχεια για τον υγειονομικό χάρτη του Νησιού μας.

Τίποτε περισσότερο δεν χρειάζονταν  παρά ένα συμβάν ιατρικό και η παραπάνω προσπάθεια δυσφήμισης του Νοσοκομείου Λευκάδας βρήκε επίδοξους συνεχιστές.

Στη  διακομιδή ποδοσφαιριστή , με σοβαρό  τραυματισμό  στο κεφάλι  γίναμε μάρτυρες  μιας  νέας επίθεσης από site «Συνείδηση», του Αγρινίου μέσω ενός κειμένου με τίτλο ”σαφάρι για την αξονική’’.

Αντιδρώντας οι γνωρίζοντες , διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος  Λευκάδας  καταδεικνύουν το δημοσίευμα ως ψευδές και ανυπόστατο.

Ανάλογη βέβαια και η πληροφόρηση από τους οικείους του τραυματία.

Απορίας άξιο πως ένα όχι τοπικό site περιγράφει καταστάσεις και λεπτομέρειες  και παρά τις διαψεύσεις επιμένει.. (διατηρώντας το κείμενο σε ανάρτηση).

Πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τη σκοπιμότητα, ή μη του δημοσιεύματος.

Ανατρέχοντας σε παλιότερα δημοσιεύματα από τοπικά ΜΜΕ του Αγρινίου  πληροφορούμαστε  τα παρακάτω:

«τοπικοί εκδότες για έτος 2014 πήραν από το  ΚΕΕΛΠΝΟ…

Το ποσό των 182.000 το μοιράστηκαν στο Αγρίνιο και την Αιτωλ/νία, σχεδόν ισόποσα δύο εκδότες. Τα 92,5 χιλιάρικα σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου που δημοσιοποιήθηκε, ήταν για τον εκδότη κ. Γεώργιο Ροΐδη…και τα 89 και κάτι χιλιάρικα, για την εκδότρια Νάντια Σαμαρά (εφημερίδα «Συνείδηση», ραδιόφωνο «Δυτικά στα FM» αλλά και την εποχή εκείνη -2014- συνεταίρο κατά δήλωση του κ. Ροΐδη με το Γεγονός» κ.λπ.)

Ουδέποτε στο παρελθόν, τις εποχές των «παχιών αγελάδων» όταν τα χρήματα «έρρεαν»  κατά προκλητικό τρόπο, και τουλάχιστον από το 1993, ΜΜΕ του Αγρινίου για καμπάνιες (π.χ. του ΟΠΑΠ) οποιουδήποτε είδους αλλά και διάρκειας, έχει πάρει ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του, ποσά άνω των 5.000 ετησίως από έναν κρατικό φορέα.

Η δε  κυρία Σαμαρά γνωστή νεοδημοκράτισσα  ήταν και είναι  παρά του κ. Δημ. Σταμάτη και του κ. Γεροπάντα, τον καιρό της παντοδυναμίας τους στην πόλη και το νομό μας, ως Νομάρχης ο πρώτος και ως αντινομάρχης ο δεύτερος, αλλά και διορισμό ως «αγροφύλακας» απόλαυσε στο παρελθόν από το κόμμα της.»

Συμπέρασμα. Την εποχή που το Σύστημα Υγείας βρίσκονταν στα όρια της κατάρρευσης χωρίς ιατρούς και χρήματα το ΚΕΛΠΝΟ μοίραζε δεκάδες χιλιάδες ευρώ  σε ομογάλακτες πολιτικό-ιδεολογικά με αυτούς, επιχειρήσεις.

Η προσπάθεια  υγειονομικής  ανασφάλειας και  δυσφήμησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας,  Λευκάδα, Μεγανήσι , ,Κάλαμο και  Καστό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Τα ερωτήματα απλά και βασανιστικά.

Έχουν σχέση τα δυο γεγονότα μεταξύ τους;

Με  ψεύτικα στοιχεία και ανυπόστατα  δημοσιεύματα συμβάλουμε  στην καλυτέρευση των δομών υγείας;

Η δυσφήμηση του ΕΣΥ από τη ΝΔ , επικαλούμενη τα  καταστροφικά αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής , πλαισιωμένη με τις ανακρίβειες της ομιλίας στη βουλή του Βουλευτή Λευκάδας στη Βουλή, με τη συνδρομή της  «διαφημιστικής καμπάνιας»  με τη χρηματική συνδρομή του ΚΕΛΠΝΟ  από το περιβόητο site πόσο βοήθα  τη δημιουργία θετικού υγειονομικού κλήματος στο Νησί μας ενόψει της τουριστικής περιόδου;

H λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας,  η ανάσχεση της αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών και η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πιο αδύναμων και ευάλωτων με άμεση αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο και κουρασμένο σύστημα Υγείας, σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Πολιτική   επιλογή   η  Δημόσια  Δωρεάν  Υγεία ,  το ζητούμενο για εμάς  είναι η περεταίρω  βελτίωση του Υγειονομικού χάρτη του Νησιού και η ποιοτική φροντίδα υγείας.

 

9/ 4/2017                                                   ΣΥΡΙΖΑ      ΛΕΥΚΑΔΑΣ