Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright. They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions: the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament you should not adapt, alter or manipulate any of the images you should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading context you should not authorise others to re-use the images if a photographer’s name is published on www.hellenicparliament.gr they should be credited photographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Θ. Γαλιατσάτος: Στα βήματα των ριζοσπαστών, στόχος μας

η ισοπολιτεία, η δημοκρατία και η εκρίζωση φασιστικών φαινομένων

 

 

 

Η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τίμησε την 153η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης που ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση και ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμοί του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή, του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του προέδρου του ΠΕΔΙΝ και Δήμαρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

 

«Είναι χρέος μας, ενθυμούμενοι την 21η Μαΐου του 1864, να αποδώσουμε τιμή στους πρωτεργάτες της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και σήμερα, 153 χρόνια μετά, να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε, μαζί με τον λαό και τους πολίτες μας για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, άρση των αδικιών και διακρίσεων», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

 

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ειδικά στους ριζοσπάστες αγωνιστές αναφέροντας ότι: «Άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών, της πολιτικής και πνευματικής ζωής αλλά και των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και της αγροτιάς στα Ιόνια νησιά ενώθηκαν διαισθανόμενοι ότι η ιστορία τους καλούσε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Με αφετηρία την Κεφαλονιά, λίκνο δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, το πύρινο μήνυμα της ανεξαρτησίας, της πάλης για το δίκαιο και την κοινωνική ισότητας μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα στα Ιόνια Νησιά, σε όλη τη χώρα».

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι: «Η επέκταση των ριζοσπαστικών οραμάτων σε ολόκληρο τον ελληνισμό με στόχο την πρόοδο, την ισοπολιτεία και τη δημοκρατία, την εκρίζωση φασιστικών φαινομένων και φωνών μίσους και ρατσισμού, συνθέτουν τη συνέχιση του προοδευτικού κινήματος, του οποίου τις βάσεις έθεσαν οι ριζοσπάστες αγωνιστές.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι στόχοι του ριζοσπαστισμού για πλήρη ανεξαρτησία, αποτίναξη της ξένης δεσποτείας και απελευθέρωση από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταδυνάστευση που ασκούσαν τα ντόπια συμφέροντα, συσπείρωσαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, αμβλύνοντας τις ταξικές αντιθέσεις».


©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece

Και κατέληξε: «Στις σελίδες της ιστορίας μας θα βρείτε μόνο κόπους, θυσίες και αγώνες. Κι εμείς, ο λαός της Ιόνιας γης, 153 χρόνια μετά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Με πείσμα, συνέπεια και σεβασμό στην παρακαταθήκη που μας άφησαν εκείνοι, αντιπαλεύουμε:

  • Την απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινοχρήστων πραγμάτων της Ιόνιας γης
  • την κοινωνική αδικία και την έλλειψη ισοπολιτείας
  • την ταξική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Εκπροσωπώντας μια μικρή αλλά περήφανη για την ιστορία της Περιφέρεια της Ελλάδας, τα Ιόνια Νησιά, στέλνουμε μήνυμα από το κέντρο της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, τη Βουλή των Ελλήνων, για αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνέπειας. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να συμβιβαστούμε. Εκείνοι κατέκτησαν για εμάς το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο και ο λαός στα Ιόνια Νησιά το αξίζει».


©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece

©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece