Η βραβευμένη παιδική παράσταση “Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο Ανοικτό Θέατρο Λευκάδας

opsis politismou

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ

του Αριστοφάνη

1 (1).jpg

Το αρτιότερο, το ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Η παράσταση βραβεύτηκε το 2016 από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως η καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς.
Παρουσίαση του έργου

Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον ουρανό πάνω σε ένα σκαθάρι (που το ταΐζει κοπριές και ακαθαρσίες για να μεγαλώσει) ώστε να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Στον Όλυμπο βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σκοτεινή σπηλιά, την είσοδο της οποίας έφραξε μ’ έναν τεράστιο, αμετακίνητο βράχο. Ο Τρυγαίος μετά από πολλές περιπέτειες και με την βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα.

Ώσπου όμως να εδραιώσει οριστικά την Ειρήνη στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι… Πολεμοκάπηλοι (οπλουργοί, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί) που προσπαθούν να ξαναφυλακίσουν την Ειρήνη, αλλά και αγρότες, τεχνίτες, δρεπανουργοί και άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και ειρηνόφιλοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την Ειρήνη για να ζήσουν τίμια και με ηρεμία!

Το έργο γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 421 π.Χ., σε χρόνο που όλοι γνώριζαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγούνταν σε συμβιβασμό. Η κωμωδία αυτή είναι ένα εορταστικό έργο, το οποίο χαιρετίζει την επικείμενη περίοδο ειρήνης. Η διασκευή του έργου του Γιάννη Καλαντζόπουλου θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη που έχει γίνει για παιδιά. Έχει κρατήσει ακριβώς το ύφος και το ήθος του αρχαίου μεγάλου ποιητή καθώς και τα υψηλά νοήματά του και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου. Εμείς δέσαμε το έργο του Αριστοφάνη με το θέατρο σκιών, μιμηθήκαμε την χαρακτηριστική φωνή του Σπαθάρη και φτιάξαμε μια υπέροχη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Εκπαιδευτικοί στόχοι της παράστασης

Η παράσταση επιτυγχάνει τη διαπαιδαγώγηση των μικρών θεατών μέσα από ένα πλούσιο σε διδακτικά μηνύματα κείμενο και την ψυχαγωγία τους, μέσα από μια μοντέρνα διασκευή και σκηνοθετική προσέγγιση.

Συντελεστές

Διασκευή: Γιάννης Καλαvτζόπουλος

Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης

Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

Κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου
Παίζουν: Μάκης Αρβανιτάκης , Ανδρομάχη Γεωργίου, Στεφέλενα Κόνιαρη, Ιορδάνης Καλέσης , Βασίλης Μαμωνάς, Κατερίνα Οικονομίδη, Μαρία Παπαγιάννη, Σοφία Φράστα.

Εκτέλεση καλοκαιρινής περιοδείας: opsis politismou 2310 257218-9, [email protected]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

19 ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙ

20 ΤΡΙΤΗ ΑΡΤΑ

21 ΤΕΤΑΡΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

22 ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ

23 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

25 ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

26 ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΙΓΙΟ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

2 ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΙΚΑΙΑ

4 ΤΡΙΤΗ ΙΚΑΡΙΑ – ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ

7 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ

8 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΕΡΟΣ

11 ΤΡΙΤΗ ΧΙΟΣ

12 & 13 ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

15 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΗΜΝΟΣ

18 ΤΡΙΤΗ ΔΡΑΜΑ

21 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΑΝΘΗ

22 ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕΡΡΕΣ

23 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

24 ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

25 ΤΡΙΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

29 ΣΑΒΒΑΤΟ ΡΟΔΟΣ

31 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΩΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

5 ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

7 ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟ

8 ΤΡΙΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

9 ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ

11 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΝΙΑ

 

Παράσταση: Παρασκευή 23 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο , ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ προπώληση & 10 ευρώ γενική είσοδος

Σημεία προπώλησης: Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Βιβλιοπωλείο Χάρτινο, Τσέγιου Στράτου 9, 2645022453

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310257218-9, 6934115555, 6932038405