Χωρίς εφημερίες η παθολογική και καρδιολογική κλινική του Γ.Ν. Λευκάδας – Στη Βουλή το θέμα από τον Θανάση Καββαδά

Το Νοσοκομείο Λευκάδας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, όπου συναντήθηκε με το διοικητή, κ. Βησσαρίωνα Μίχα, και τους παθολόγους γιατρούς του νοσοκομείου, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την ομαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και των εφημεριών.

Η συζήτηση με το διοικητή και τους γιατρούς του νοσοκομείου επικεντρώθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, τα οποία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες της Λευκάδας και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Αναφορά έγινε και στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών που συνέβαλαν έως σήμερα στην ομαλή τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει σήμερα σε αυτή.

Ειδικότερα, για 8 ημέρες το μήνα δεν μπορεί να γίνει καμία εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική, κατά τις οποίες κανείς ασθενής δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε αυτήν λόγω έλλειψης εφημερίας παθολόγου. Μάλιστα, για αυτές τις 8 ημέρες, περιστατικά που χρήζουν εισαγωγής στέλνονται σε νοσοκομεία των γύρω περιοχών. Το ίδιο συμβαίνει και με την Καρδιολογική Κλινική, η οποία μένει περίπου 10-12 ημέρες το μήνα χωρίς να υπάρχει εφημερία καρδιολόγου.

Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι κρίσιμο να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού οκταπλασιάζεται και τα ιατρικά περιστατικά που χρήζουν άμεσης περίθαλψης αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Παθολογικό Ιατρείο του νοσοκομείου εξυπηρέτησε κατά το 1ο τρίμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος) συνολικά 3.236 περιστατικά, ενώ κατά τη θερινή περίοδο, το 3ο τρίμηνο (Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο) του 2016 συνολικά 4.498 περιστατικά, καταγράφοντας αύξηση της κίνησης κατά περίπου 40%.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής κατά τη συνάντησή του στο νοσοκομείο είναι αδύνατον να υπάρξει επίλυση του θέματος και πρόσληψη γιατρών πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο κ. Καββαδάς επικοινώνησε για το θέμα και με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Δημήτριο Κωστακιώτη, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση με την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Του πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο της απόσπασης γιατρών για την τρέχουσα περίοδο από άλλα νοσοκομεία της αρμοδιότητας της 6ης ΥΠΕ.

Επίσης, ο βουλευτής επικοινώνησε και με γιατρούς παθολόγους, διερευνώντας τη δυνατότητα να υπηρετήσουν αυτοί ως επικουρικοί για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των εφημεριών.

Υπογραμμίζεται ότι για το θέμα ο κ. Καββαδάς προχώρησε άμεσα στην κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, σημειώνοντας ότι στις 15 Μαρτίου 2017 ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, είχε δεσμευτεί στον ίδιο από το βήμα της βουλής ότι υπήρξε έγκριση για «εκατόν πενήντα έξι καινούργιες θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ (…) επιπροσθέτως των οκτακοσίων εξήντα που δόθηκαν το καλοκαίρι του 2016», στις οποίες μάλιστα  «συμπεριλαμβάνονται τρεις θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Λευκάδας», «μια θέση παθολόγου επιμελητή Α΄, μια θέση καρδιολόγου  επιμελητή Α΄ και μία θέση ακτινοδιαγνώστη επιμελητή Β΄».

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής ζητά την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού για την πρόσληψη ενός παθολόγου επιμελητή Α’, ενός καρδιολόγου επιμελητή Α’ και ενός ακτινοδιαγνώστη επιμελητή Β’ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και επίσης ερωτά με ποιο τρόπο προτίθεται να παρέμβει, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι εφημερίες στο νοσοκομείο.

Διαβάστε την ερώτηση παρακάτω.

erwtisi-7103-n