Καταγγελία της Ένωσης Συλλόγων Γονεών και Κηδεμόνων Λευκάδας για το Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στις 3-5-17 το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησε ανοιχτό συμβούλιο με όλα τα Δ.Σ. των Συλλόγων των Σχολείων και τους εκπροσώπους της Ένωσης. Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατατέθηκε στις 26-5-17 έγγραφο προς τη Σχολική Επιτροπή Δήμου Λευκάδας με επισυναπτόμενα όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπως αυτά κατατέθηκαν από τους Συλλόγους Γονέων και Διευθυντές Σχολείων. Τα θέματα ιεραρχήθηκαν από το Δ.Σ. της Ένωσης και κατατέθηκαν με την «προσμονή» «και την «ελπίδα», ότι αυτά τα οποία ήταν και πρώτα στην ιεράρχηση θα έβρισκαν «επιτέλους λύση».

Στις 24-9-17 καταθέσαμε εκ νέου έγγραφο ζητώντας από τη Σχολική Επιτροπή να μας ενημερώσει για το που βρίσκονται οι εργασίες όλων των σχολείων.

Ανάμεσά τους και πρώτο στην ιεραρχία για εμάς ήταν το ΕΕΕΕΚ Λευκάδας και μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου να διευκολυνθούν στην καθημερινότητά τους  και στις ελλείψεις που έχουν. Για την αναλυτικότερη ενημέρωση, και για να μην παραλείψουμε οτιδήποτε σημαντικό για εκείνους, κατατέθηκε αυτούσιο το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου όπως είχε κατατεθεί και αυτό με τη σειρά του 24- 5-16 (ένα χρόνο πριν). Τα αιτήματα του Συλλόγου;; Μα τι άλλο εκτός από τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!!

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί, όπως έχουμε διαπιστώσει και οι ίδιοι….

Σε επίσκεψή μας στις 26-5-17 το σχολείο είχε και έχει προβλήματα που το καθιστούν επικίνδυνο για την στέγαση των μαθητών (καλώδια εκτεθειμένα στη βροχή, ανύπαρκτες ράμπες, και στέγαστρο  που καθιστούν την μεταφορά τους από δύσκολη έως αδύνατη και άλλα πολλά (που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλα κονδύλια, αλλά πολιτική βούληση) όπως και μια αίθουσα προκάτ που το σχολείο έχει ήδη έτοιμη βάση για να την τοποθετήσει και που βρίσκεται στο Σύβρο Λευκάδας και που όμως επί δύο χρόνια σχεδόν αδυνατεί να «φθάσει στο Ειδικό Σχολείο λόγω αναδόχου…. Διαγωνισμών…… ενστάσεων…… γραφειοκρτίας…. κλπ κλπ.κλπ κλπ

Ένα άλλο επίσης πρόβλημα που «μας ταλαιπωρεί» είναι το αν αυτή η αίθουσα είναι κατάλληλη ή όχι. Οι απόψεις διίστανται, για κάποιους Δ/ντές Σχολείων είναι ακατάλληλη, για τη Σχολική Επιτροπή  είναι κατάλληλη, για κάποιους άλλους με ένα «φρεσκαρισματάκι» είναι επίσης κατάλληλη. ¨

Και αφού η γραφειοκρατία καλά κρατεί, η Ένωση αποφάσισε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πριν ανοίξει το σχολείο (να προλάβουμε τουλάχιστον τη φετινή χρονιά), να ζητήσει να της ανατεθεί να αναλάβει με κάποια χορηγία τη μεταφορά. Όμως υπάρχει «διχογνωμία» για το «τίνος» αρμοδιότητα είναι…… της Περιφέρειας ή του Δήμου;; Του Δήμου;; ή της Περιφέρειας;;

Ο Δήμος λέει η Περιφέρεια και η Περιφέρεια ο Δήμος.

Αποτέλεσμα;;; το Ειδικό Σχολείο εκτός των άλλων προβλημάτων και όλων των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που περιμένουν (και που μιλήσαμε με τον Δ/ντή της Β/θμιας στις 8-9-17  και που υποτίθεται ελλείψεις «δεν υπήρχαν» και ήταν και «ψιλοκαλυμμένο») περιμένουν και την περιβόητη αίθουσα προκάτ από τον «μακρινό» Σύβρο.

Εμείς εδώ θα κλείσουμε τον μονόλογό μας, που για κανέναν λόγο δεν θα ανακοινώναμε σε αυτό το ύφος εάν δεν είμασταν αγανακτισμένοι  και θα σας σας παραθέσουμε αναλυτικά παρακάτω την απεγνωσμένη για «2η … 3η… 4η…. φορά», προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την διεκδίκηση των αυτονόητων.

Με απόλυτο λοιπόν σεβασμό σε όλους τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου και των Γονέων τους, που καθημερινά δίνουν τιτάνιο αγώνα για να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους, τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέπουν να ζουν τουλάχιστον αυτόνομα.

Ελπίζουμε το ίδιο και για τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ!

Μ’εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Ακολουθούν τα αιτήματα του Συλλόγου:

(ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΕΕΕΕΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                 Αρ Πρωτ: 15.

Θ. Στράτου 3

ΛΕΥΚΑΔΑ, 31100                                                Λευκάδα, 14/10/2017

ΤΗΛ: 6932476631, 26450 24176(σχολείου)

Προς

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Aντιπεριφερειάρχη     ν. Λευκάδας

Δήμαρχο Λευκάδας

Πρόεδρο και Μέλη Δημοτικού Συμβούλιου Λευκάδας

Δημοτική επιτροπή Παιδείας

Σχολική επιτροπή β/θμιας εκ/σης δ. Λευκάδας

Αρμόδιους Αντιδημάρχους

 

Κοινοποίηση:                     Βουλευτή Λευκάδας

ΕΛΜΕ Λευκάδας

ΔΣ  Ένωσης Συλλ. Γονέων και Κηδεμόνων ν. Λευκάδας

Διευθύντρια και Σύλλογο Διδασκόντων ΕΕΕΕΚ Λευκάδας

 

 

Θέμα:.      ΣΤΕΓΑΣΗ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ         ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ    (ΕΕΕΕΚ )ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σας έχει ήδη γίνει γνωστό αρμοδίως μέσα από γραπτές και προφορικές επανειλημμένες παρεμβάσεις το σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το ΕΕΕΕΚ Λευκάδας. Πρόκειται για ένα σχολείο που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ ξεκίνησε με 9  μαθητές πριν από 7 χρόνια, σήμερα αριθμεί ήδη 24 μαθητές και η προοπτική είναι τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν και νέες εγγραφές.

Μαθητές που προέρχονται όχι μόνο από ολόκληρο το νομό Λευκάδας αλλά και από γειτονικές περιοχές. Ήδη φοιτούν μαθητές που προέρχονται από Πλαγιά, Βόνιτσα, Μοναστηράκι κλπ

Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, είχε παρθεί η απόφαση από τους τότε αρμόδιους  να στεγαστεί προσωρινά στο χώρο των λυόμενων δίπλα στο Νοσοκομείο και παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή κτιρίου κατάλληλου για τη μόνιμη στέγασή του. Έκτοτε  όχι μόνο δεν προχώρησε η υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος , αλλά στον ήδη περιορισμένο χώρο στάλθηκαν να στεγαστούν και το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής και το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής που στεγαζόταν αλλού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο να είναι ασφυκτική. Υπάρχει ένας διαρκής συνωστισμός στο χώρο, που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των απαιτούμενων δραστηριοτήτων για την εκπαίδευση των μαθητών.

Πολύ περισσότερο δεν επαρκούν οι αίθουσες που διατίθενται στο ΕΕΕΕΚ για την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αφού  λειτουργούν 6 τάξεις , 2 εργαστηριακές κατευθύνσεις (κηπουρική-μαγειρική) και υπάρχει ανάγκη και για εξατομικευμένες διδασκαλίες.  Λείπει δε  τελείως μία αίθουσα για συγκεντρώσεις- εκδηλώσεις , γεγονός που αποτελεί πολύ ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο αίτημά μας για την τοποθέτηση ΑΜΕΣΑ τουλάχιστον μιας προκάτ αίθουσας σε χώρο στην αυλή όπου υπάρχει ήδη κατάλληλα  διαμορφωμένη υπερυψωμένη βάση.

Επειδή δεν γίνεται κατορθωτή η μεταφορά υπάρχουσας αίθουσας από τη νότια Λευκάδα, ζητάμε την αγορά άμεσα μιας νέας προκάτ αίθουσας και την άμεση τοποθέτησή της στο χώρο του σχολείου.

Παράλληλα ζητάμε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την οριστική στέγαση του ΕΕΕΕΚ Λευκάδας σε κτίριο κατάλληλο για τις ανάγκες του.

Ελπίζουμε ότι θα δείξετε την απαιτούμενη ευαισθησία για την άμεση υλοποίηση του αιτήματος ξεπερνώντας τις όποιες τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις .

Για το ΔΣ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΨΑΙΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ      ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΛΑΜΑ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΕΕΕΕΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                               Αρ. Πρωτ: 16

Θ. Στράτου 3

ΛΕΥΚΑΔΑ, 31100                                                            Λευκάδα, 18 /10/2017

ΤΗΛ: 6932476631, 26450 24176(σχολείου)

Προς

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων

Το Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης ν. Λευκάδας

 Κοινοποίηση:    Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αντιπεριφερειάρχη ν. Λευκάδας

Βουλευτή ν. Λευκάδας

Δήμαρχο και Δημοτ. Συμβούλιο ν.Λευκάδας

ΕΛΜΕ Λευκάδας

ΔΣ  Ένωσης Συλλ. Γονέων και Κηδεμόνων ν. Λευκάδας

Διευθύντρια και Σύλλογο Διδασκόντων ΕΕΕΕΚ Λευκάδας

Θέμα: ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΕΕΕΚ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το ΕΕΕΕΚ Λευκάδας είναι ένα σχολείο που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ ξεκίνησε με 9  μαθητές πριν από 7 χρόνια, σήμερα αριθμεί ήδη 24 μαθητές και η προοπτική είναι κάθε χρόνο  να ακολουθούν και νέες εγγραφές. Μαθητές που προέρχονται όχι μόνο από ολόκληρο το νομό Λευκάδας αλλά και από γειτονικές περιοχές. Ήδη φοιτούν μαθητές που προέρχονται από Πλαγιά, Βόνιτσα, Μοναστηράκι κλπ

Σοβαρότατο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του αποτελεί η παντελής έλλειψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν προβλέπεται σ΄αυτό ούτε μία οργανική θέση. Έτσι κάθε χρόνο υπάρχει αναμονή για την τοποθέτηση αναπληρωτών, που συνήθως είναι διαφορετικοί από αυτούς που είχαν έρθει την προηγούμενη σχολική χρονιά. Το γεγονός αυτό προσθέτει μια επιπλέον δυσκολία στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ, καθώς κάθε φορά απαιτείται ένας σημαντικός χρόνος μέχρι και το προσωπικό να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες των μαθητών, αλλά και οι μαθητές να γνωρίσουν τους νέους τους καθηγητές.

Φέτος παρότι το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές ανάγκες. Ο αναπάντεχος θάνατος της Κας Μ. Χιωτάκη που μόλις είχε τοποθετηθεί ως Διευθύντρια, άφησε ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να καλυφθεί με την τοποθέτηση νέου διευθυντή.

Αυτή τη στιγμή το σχολείο λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του.

Εκτός από την κάλυψη των ωρών των μαθηματικών αναγκαία είναι και η πρόσληψη λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, κοινωνικού λειτουργού.

Επίσης, άκρως απαραίτητη είναι η πρόσληψη ενός ακόμη υπαλλήλου του βοηθητικού προσωπικού, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται. Κενές ακόμη είναι και οι  θέσεις νοσηλευτή και καθηγητή εικαστικών, μετά τη χορήγηση άδειας στις τοποθετηθείσες εκπ/κούς.

Επιβάλλεται η άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αναγκών,  ιδιαίτερα μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την απώλεια της Διευθύντριάς μας.

 

Για το ΔΣ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΨΑΙΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ                        ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΛΑΜΑ