Τελετή μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  • Αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γ. Μέγκουλας
  • Θ. Γαλιατσάτος: Η θυσία των αγωνιστών εμπνέει και θα εμπνέει και τις επόμενες γενιές
  • Ν. Πανδή: Απέναντι σε όσους καπηλεύονται αυτούς τους αγώνες

Σε μια λιτή τελετή, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της επετείου μνήμης και τιμής των αγώνων του Πολυτεχνείου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου “Πεσόντων και Αγωνιστών στο Πολυτεχνείο, Νοέμβριος 1973”.

Το μνημείο, με ευγενική προσφορά, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας καιι βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κέρκυρας αντιδήμαρχος Γιώργος – Ηλίας Παντελιός και ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κώστας Γκούσης.

Στις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου αναφέρθηκαν στη συνέχεια στις σύντομες ομιλίες τους τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος όσο και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κ. Μέγκουλα για την ευγενική του προσφορά.

“Η τελετή αυτή είναι οφειλόμενη τιμή σε όσους και όσες αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τα δημοκρατικά ιδεώδη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εξάλειψη του φασισμού. Για εμάς είναι πυξίδα αυτές οι θυσίες, ιδιαίτερα τώρα, που φασιστικά φαινόμενα καταβάλλουν προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η θυσία στο Πολυτεχνείο μας εμπνέει και θα εμπνέει και τις επόμενες γενιές. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα και η πορεία τους στο πέρασμα του χρόνου, αλλά το ιστορικό γεγονός του Πολυτεχνείου, η σημασία του, η δυναμική και η δράση που δημιούργησε στην ιστορία του τόπου. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου και για να δηλώσουμε ότι δεν ξεχνάμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν σταματάμε τις διεκδικήσεις, τον αγώνα, την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον”, είπε ανάμεσα στα άλλα ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

“Το μνημείο για τους αγώνες του Πολυτεχνείου στο χώρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν για εμάς ένα χρέος τιμής” δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, τονίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι που προσπαθούν να καπηλευτούν τους αγώνες αυτούς και χρέος όλων είναι να μην το επιτρέψουν.