Ενημερωτικό δελτίο του Δήμου Λευκάδας σχετικά με το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση από κοινού με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Από το Δήμο Λευκάδας παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κων/νος Δρακονταειδής, οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Περδικάρης, Κώστας Σέρβος, Χρήστος Κατηφόρης, Γιώργος Φίλιππας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευτύχης Ζουριδάκης ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας».

Υπήρξε παρουσία και στις επτά (7) θεματικές συνεδρίες με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε και επεξεργάστηκε το Συνέδριο.

Σε συνέχεια επαφών των δημοτικών παραγόντων με κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες το προηγούμενο διάστημα για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος της Λευκάδας, υπήρξαν και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις.

Σχετικά με τα σημαντικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος:

  • Για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Περιφέρειας και ύστερα από τις τοποθετήσεις και ομιλίες τόσο του Υπουργού Παιδείας όσο και του Πρωθυπουργού υπήρξαν ανακοινώσεις – δεσμεύσεις:

α) Η Λευκάδα να γίνει κέντρο των διετών σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, δομών για τις οποίες έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση

β) Να δημιουργηθεί στη Λευκάδα ερευνητικό ιστορικό ινστιτούτο που θα συνεργάζεται με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

γ) Απόφαση δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής, σχετικής με τη θαλάσσια οικονομία, μέχρι τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους

δ) Διασφάλιση της πίστωσης που υφίσταται στο Υπουργείο Παιδείας για ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας και χρησιμοποίησή του για στέγαση των νέων εκπαιδευτικών – ερευνητικών δομών που θα δημιουργηθούν.

  • Για τη σύνδεση Λευκάδας με Αιτωλοακαρνανία ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, ο σχεδιασμός και τα τεύχη του διαγωνισμού για τη μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας, ένα έργο πνοής για την περιοχή.
  • Τον ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσει επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέσει μεταξύ τους Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
  • Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τοποθέτηση του Υπουργού, αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα του Δήμου μας για σύσταση επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει τα νησιά Καστός και Κάλαμος με τη Λευκάδα.
  • Ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη η χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας με το ποσό των 270.000 ευρώ για την ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικής άθλησης.
  • Σε περίπου ένα (1) μήνα αναμένεται η χρηματοδότηση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου με την υλοποίηση του οποίου θα αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα πολλών δεκαετιών.

Πέραν των παραπάνω διακριτών δεσμεύσεων και ανακοινώσεων τοπικού ενδιαφέροντος υπήρξαν και γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες, που αφορούν και τη Λευκάδαμε πιο σημαντικές :

  • Εφαρμογή της ρήτρας Νησιωτικότητας και για τα Νησιά του Ιονίου (επιδότηση προϊόντων, κλπ).
  • Σημαντικές τροποποιήσεις – ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα κατατεθεί τους πρώτους μήνες του 2018, σχετικά με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
  • Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στα Ιόνια Νησιά.

 

Από το Δήμο Λευκάδας