Γράφει ο Ηλίας Γεωργάκης.

Την καλύτερη εμφάνιση -μεταξύ των τεσσάρων χορωδιών των Επτανήσων- πραγματοποίησε χτες το βράδυ η ”Νέα Χορωδία ”Λευκάδας στο Μέγαρο Μουσικης Αθηνών.

Κατάμεστη η αιθουσα ‘Χρ. Λαμπράκης’σε ενα μαγικό μουσικό ταξίδι απο το Ιόνιο με υπέροχες καντάδες, μαντολινάτες και μαγικές φωνές.


Η Λευκαδίτικη χορωδία -υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κυριακής Αραβανή-καταχειροκροτήθηκε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που τραγούδησαν τρία τραγούδια μου.

Ιστορική εκδήλωση για το νησί μας.Η Λευκάδα ψηλά (και) στον πολιτισμό.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Νεας Χορωδίας Λευκάδας-ήταν το εξής:

1. ΑΓΝΩΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Ποίηση : Σπύρος Φίλιππας, Μουσική : Διονύσης Γράψας

2. ΝΗΣΙ ΜΟΥ

Ποίηση : Βασίλης Σίδερης, Μουσική : Διονύσης Γράψας

3. ΞΑΝΘΟΥΛΑ

Ποίηση : Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Μουσική : Διονύσης Γράψας

4. Η ΜΑΡΙΓΩ

Ποίηση : Ηλίας Γεωργάκης, Μουσική : Διονύσης Γράψας

5. ΛΕΥΚΑΔΑ

Ποίηση : Ηλίας Γεωργάκης, Μουσική : Μάνος Διαμαντής

6. ΔΙΣΤΙΧΑ

Ποίηση : Νίκος Βλάχος, Μουσική : Διονύσης Γράψας

7. ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ

Ποίηση : Ηλίας Γεωργάκης, Μουσική : Διονύσης Γεωργάκης

ΜΑΕΣΤΡΟΣ: Μαρία-Κυριακή Αραβανή

ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ: Διονύσης Σκλαβενίτης

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στην δημοφιλή σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της οποίας έχει ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Συμμετείχαν οι: Χορωδία Λευκίμμης (Κέρκυρα), Νέα Χορωδία Λευκάδος, Χορωδία Λειβαθούς (Κεφαλονιά), Χορωδία Ζακύνθου «Το φιόρο του Λεβάντε».

Πήραν συνολικά μέρος πάνω από 170 χορωδοί, μαντολίνα, κιθάρες και πνευστά.

Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας» ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη διατήρηση της μουσικής επτανησιακής παράδοσης και τη συμβολή στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού επιπέδου της Λευκάδας. Από το 1964 μέχρι και το 1988 λειτουργεί μόνο ως ανδρική χορωδία και μετέπειτα ως μικτή χορωδία. Σήμερα αριθμεί περί τους 45 χορωδούς. Επίσης λειτουργεί τμήμα μαντολινάτας. Στο παρελθόν διευθυντές χορωδίας έχουν διατελέσει σημαντικοί Έλληνες μουσικοί όπως ο Επτανήσιος Παναγής Μπαρμπάτης και άλλοι . Διευθύντρια χορωδίας από το 2014 έως και σήμερα είναι η μαέστρος Μαρία-Κυριακή Αραβανή.

Το 1978 συστήνεται το χορευτικό τμήμα και αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιουργούνται οι βάσεις για τη μετέπειτα λειτουργία του παιδικού και εφηβικού χορευτικού. Τόσο το χορωδιακό όσο και το χορευτικό τμήμα έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό εξαιρετικών εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρο κ.λπ.).

Η Νέα Χορωδία Λευκάδας πραγματοποιεί και αναβιώνει κάθε Αύγουστο το πατροπαράδοτο έθιμο της Βαρκαρόλας με επτανησιακές μελωδίες και καντάδες και από το 1983 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ, με σκοπό την ανάδειξη του χορωδιακού τραγουδιού, την ανταλλαγή εμπειριών και χορωδιακών ακουσμάτων καθώς και την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των χορωδιών που συμμετέχουν.

Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας (Ε.Χ.Ε.) και της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (Δ.Ο.Λ.Τ.) – UNESCO και έχει συμμετάσχει σε ειδικές εκπομπές για την Ελληνική, Ιταλική και Γαλλική τηλεόραση