Την ανακαίνιση και την επέκταση του Γηροκομείου Λευκάδας ζήτησε ο Βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, από τους Υπ. Οικονομίας και Περιφερειάρχη

Να δημοσιευθεί πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου του Γηροκομείου Λευκάδας, ζητά ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, και από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, με σχετική επιστολή του.

Ο βουλευτής περιγράφει στον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις κακές κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στο γεγονός ότι φιλοξενούνται υπεράριθμοι ηλικιωμένοι, οι ανάγκες των οποίων δεν καλύπτονται επαρκώς.

Χαρακτηριστικό της άμεσης και επείγουσας ανάγκης για την ανακαίνιση και επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι ότι στο Γηροκομείο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30 κλίνες και φιλοξενούνται συνολικά 38 ηλικιωμένοι, ενώ από τις πλημμύρες και τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Λευκάδα το Νοέμβριο του 2017, πλημμύρισαν τα δωμάτια των γερόντων και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Ο βουλευτής δίνει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι έχουν κατατεθεί ακόμα 43 αιτήσεις για φιλοξενία ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν.

Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής: «Πέραν της ηθικής υποχρέωσης που βαρύνει όλους μας, εκτιμώ ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι να δημιουργήσουμε δομές που θα προσφέρουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στους ανθρώπους αυτούς, που μόχθησαν για δεκαετίες στη ζωή τους, προκειμένου ο τόπος μας, και εμείς οι ίδιοι, να έχουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο βουλευτής ζητά να μεριμνήσει ο αρμόδιος υπουργός, ώστε να δημοσιευθεί πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ της Περιφέρειας  Ιονίων για το έργο του Γηροκομείου Λευκάδος, προϋπολογισμού ύψους 2.500.000 ευρώ για το οποίο μάλιστα υπάρχουν ήδη έτοιμες εγκεκριμένες μελέτες.

Το ζήτημα αυτό θίγει και στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, από τον οποίο ζητά να δημοσιευτεί «πρόσκληση στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του θεματικού στόχου 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης» και ειδικότερα της επενδυτικής προτεραιότητας 9α για τις «επενδύσεις σε υποδομές υγείας και στις κοινωνικές υποδομές», ώστε να χρηματοδοτηθεί το αναγκαίο αυτό έργο, κάτι που αποτελεί απαίτηση όλου του Λευκαδίτικου λαού».

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό και η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη.

ΕΡ.ΑΠ.2449-9-1-2018-Χρηματοδότηση του Γηροκομείου Λευκάδας για την ανακαίνιση και επέκταση του κτιρίου του
epistoli perifereiarxi(2)