Μια όμορφη σύναξη με αφορμή ένα σημαντικό βιβλίο έλαβε χώρα την περασμένη
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Στο πλαίσιο των φετινών «Διαλόγων Γονέων», το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προσκάλεσε νέους συζύγους και γονείς σε μια εκδήλωση προβληματισμού με αφορμή το νέο βιβλίο των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, με τίτλο: «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα…»

Την εκδήλωση άνοιξε με τον πατρικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο νήλικες εκολα καί βασάνιστα ρίχνουμε τόν λίθο το ναθέματος στή νέα γενιά γιά συμπεριφορές πού πικρίνουμε ς παραβατικές τουλάχιστον ποκλίνουσες πό τά κοινς παραδεκτά πρότυπα. Σπάνια μως μπαίνουμε στόν κόπο νά κατανοήσουμε τήν μφισβήτηση τν παιδιν μας, νά συζητήσουμε τίς νστάσεις τους, νά καταθέσουμε τίς δικές μας θέσεις μέ πνεμα λευθερίας καί χι μέ ξουσιαστική διάθεση πιβολς.

Δυσκολευόμαστε, μέ λλα λόγια, νά διαλεχθομε· νά συζητήσουμε· νά μιλήσουμε μέ τά παιδιά μας γιά λα! Κάποιες φορές, γιά νά μή φανε πνευματική μας φτώχεια, γυμνότητα τν πιχειρημάτων μας. λλες φορές διότι δέν χουμε παρκ νημέρωση γιά σα διλήμματα φέρνει νώπιόν μας σύγχρονος τρόπος ζως.

Μέ διαίτερη χαρά, λοιπόν, καλωσορίσαμε τό περασμένο φθινόπωρο τήν καινούρια ατή κδοση πού πόψε παρουσιάζεται, διότι δέν μπλουτίζει πλς τή βιβλιογραφία, λλά μς προσφέρει πιπλέον τήν φορμή γιά ναν γόνιμο καί οσιαστικό προβληματισμό.

Μία δυνατή μάδα μπειρων ποιμένων καί καταρτισμένων πιστημόνων προσεγγίζουν μέ εαισθησία καί διάκριση μιά ξιοσημείωτη ποικιλία ζητημάτων πού πειλον νά διευρύνουν τό διαθρυλλούμενο χσμα τν γενεν καί δοκιμάζουν σήμερα πόσο ντέχει σχέση τν παιδιν πό τή μιά μέ τούς γονες, κπαιδευτικούς, κατηχητές γενικότερα νήλικες πό τήν λλη».

Στη συνέχεια μίλησαν δύο εκ των συγγραφέων του βιβλίου, ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος Ι. Ν. Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών – Διευθυντής Ρ/Σ «Βοιωτική Εκκλησία» και η συντοπίτισσά μας ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Ελευθερία Αραβανή, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα που συνεισέφεραν στον συλλογικό αυτό τόμο και μοιράστηκαν με το κοινό την χαρά της συμμετοχής σε μία τόσο ουσιαστική συλλογική προσπάθεια.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Κατωπόδη, ψυχολόγου – επιστ. υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος”, η οποία διέτρεξε το πλούσιο θεματολόγιο του τόμου (φιλία, έρωτας, βία, πολιτική, εφηβεία, πίστη, ενσυναίσθηση, ελληνική γλώσσα, γάμος, εκπαίδευση, πολιτισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κατάθλιψη, ελεύθερος χρόνος, παιχνίδι, ίντερνετ, ναρκωτικά, καταστροφή του πλανήτη, ψυχογενής ανορεξία, αναπηρία, θάνατος) σε αναφορά με την προσωπική της εργασιακή εμπειρία, αναδεικνύοντας την πρακτική χρησιμότητα του εγχειρήματος για σκεπτόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές και γενικά ανθρώπους που επιμένουν να στοχάζονται πάνω στις προκλήσεις της επικαιρότητας.

Την ωραία βραδιά έκλεισε με θερμά λόγια ευχαριστίας ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι», κ. Νίκος Σαμπαζιώτης.

Κατά κοινή ομολογία και η σύναξή μας αυτή άξιζε τον κόπο!

Αυτονόητη είναι η ευχαριστία μας προς τους ομιλητές και όλους όσους συμμετείχαν!

Τις ομιλίες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στον ιστοτόπο:  https://youtu.be/vlJo8Stt5tM

Με την εκδήλωση αυτή έκλεισε ο φετινός κύκλος των «Διαλόγων Γονέων» που περιελάμβανε τρία «βιωματικά σεμινάρια για σκεπτόμενους γονείς» και μία κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο (π. Λίβυο) τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα δύο πρώτα σεμινάρια είχαν αντίστοιχα ως θέμα: ««Είναι δυνατόν να (μας) κάνει ό,τι θέλει; Όρια και συναισθηματική αγωγή των παιδιών» και «Γιατί δεν με καταλαβαίνει; Η επικοινωνία στη ζωή της οικογένειας».

Και το τρίτο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018. Διεξήχθη σε τέσσερις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Με τίτλο «Συζητώντας για τα συναισθήματά μας», αίτημα της ομάδας το οποίο αναδύθηκε από τα προηγούμενα 2 σεμινάρια,  η δεκαμελής ομάδα των συμμετεχόντων πραγματεύθηκε με τα συναισθήματα της όπως τον Θυμό , την Λύπη , τον Φόβο και τις Ενοχές και πως τα αξιοποιούμε για το μεγάλωμα τόσο του ενήλικα εαυτού μας όσο και το μεγάλωμα των παιδιών μας που είναι και τελικός στόχος. Μέσα από βιωματικές τεχνικές, ιστορίες και ίχνη προσωπικών εμπειριών, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με κομμάτια εαυτού πιο βαθιά συναισθηματικά με μπλοκαρίσματα που αποσαφηνίστηκαν  εστιάζοντας σε θέματα εαυτού με άλλη ματιά.

Το μοίρασμα στην ομάδα εμπεριείχε απόλαυση, συζήτηση, ανταλλαγή, συναισθήματα.  Το απόσταγμα του σεμιναρίου ήταν ότι τα συναισθήματά μας χρειάζεται να γίνονται αποδεκτά μια και αποτελούν κομμάτι του εαυτού μας αφού δεν υπάρχουν σωστά και λάθος συναισθήματα. Το σημαντικό είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ τους χωρίς ενοχές και πρέπει.

Και τους τρεις σεμιναριακούς κύκλους συντόνισε και εμψύχωσε με υποδειγματική συνέπεια και δεκτικότητα η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» κ. Βασιλική Κατωπόδη, στην οποία οφείλονται ολόθερμες ευχαριστίες.

Λευκάδα, 12 Απριλίου 2018

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)