Δεκτό έγινε, το ψήφισμα για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς , που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στο πρώτο κοινό Συνέδριο της  της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, που διεξήχθη στην Αθήνα, εκφράζοντας την αντίθεση του στο συνεχιζόμενο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων που γενικεύονται πλέον και αφορούν χρέη πολιτών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ.

«Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ανεργία, έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερα και κοινωνικά ευπαθή στρώματα, σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η αδυναμία αυτή κλονίζει σοβαρά την κοινωνική συνοχή. Αντί για μέτρα αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος, προωθούνται μέτρα αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινό Συνέδριο της  ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε και υπεψηφίστηκε, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ζητάμε,

-Την απόλυτη προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα

-Την καθιέρωση ακατάσχετου για την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

-Την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των δανείων, καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

-Την ανάκληση των αστυνομικών και κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των κινημάτων και συλλογικοτήτων που κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών

– Την μη εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών από τη 1η Μαΐου για χρέη των δημοτών προς τους Δήμους».