Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Λευκάδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Συνάδελφε-σσα: Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις μέρες εκείνες που ο λαός μας αποφάσισε να σηκώσει το ανάστημα του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ενάντια στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά του φασισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Η επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε τον Απρίλη του 67, ήταν ένα φασιστικό σάπιο καθεστώς. Η εξουσία της αστικής τάξης δεν άλλαξε χέρια την περίοδο εκείνη. Αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, του κεφαλαίου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η χούντα, στήριξε και διεύρυνε το κέρδος της ολιγαρχίας, όμως από την άλλη έβαλε στον γύψο τα λαϊκά εισοδήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Όποιος τολμούσε να αντισταθεί έπαιρνε στη σειρά το δρόμο για την εξορία και τις φυλακές με επακόλουθο τον εγκλεισμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες.

Όμως αυτοί οι αγωνιστές κράτησαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με την αστική τάξη και το φασιστικό καθεστώς Η παράνομη λειτουργία των πολιτικών, φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσε πνοή και κουράγιο στο λαό και στην πάλη του. Πρωτοπόρο ρόλο είχαν και τότε οι εξόριστοι κομμουνιστές που με την αλύγιστη στάση τους και με την παράνομη δράση τους έδωσαν ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξαν καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις πρώτα το Φλεβάρη στη Νομική και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νεολαία και το λαό ήταν η αρχή για το γκρέμισμα του φασισμού. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε. . Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών δυνάμεων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Εξω οι ΗΠΑ”, “Εξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ.

Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, “Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια χρονιά θα “τιμήσει” στα λόγια την εξέγερση για να θάψει το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ, με ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε “μαγνήτη” στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. Που “ξεπλένει” μέχρι και τον Τραμπ και μπλέκει τη νεολαία στα πολεμικά σφαγεία των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ!

Όταν ο λαός παλεύει κανένας ταξικός του αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Και τότε κάποιοι έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”. Η Ιστορία τούς διέψευσε. Ο λαός με τις θυσίες του και τους αγώνες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση και στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Οι σημερινοί υμνητές της χούντας, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την ίδια τύχη των χουντικών και των άλλων ειδώλων τους, (Χίτλερ). Όλοι αυτοί ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Συνάδελφε-σσα: Έλα μαζί μας, να δυναμώσουμε παντού τον αγώνα κατά του κεφαλαίου και την εξουσία του, κατά του ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά των κυβερνήσεων της αστικής τάξης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ) που στόχο είχαν και έχουν τα λαϊκά δικαιώματα και τα λαϊκά εισοδήματα. Έλα μαζί μας να παλέψουμε, για το δίκιο του λαού, για μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!».

Η θέση σου είναι με το εργατικό-λαϊκό κίνημα στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς!

Έτσι τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν και την ζωή τους!

Κάνε το αποφασιστικό βήμα και έλα στη συγκέντρωση που διοργανώνει το εργατικό κέντρο το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στον Αγ. Μηνά.

 

Το ΔΣ