Στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας συμμετείχε η Επτανησιακή Συνομοσπονδία

Η  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  συμμετείχε ενεργά στο 35ο  Πανελλήνιο Συνέδριο  Μαθηματικής Παιδείας  που διεξήχθη   στην Αθήνα  7 έως 9  Δεκεμβρίου 2018  και διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με θέμα: «Μαθηματικά: έρευνα και εκπαίδευση τον 21ο αιώνα», γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής  και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), με επίσημη έναρξη την Παρασκευή 7/12/2018 και χαιρετισμούς θα απεύθυναν  ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων,  αρχηγοί κομμάτων, Κοσμήτορες Πανεπιστημίων της χώρας μας, ο Πρόεδρος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.   κ. Ι. Σαριδάκης, εκπρόσωποι Επιστημονικών Ενώσεων και άλλων φορέων. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ανάργυρος  Φελλούρης.  Την Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν στο Συνέδριο  η Αντιπρόεδρος κ. Βάσω Σαμίου, ο πρώην Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ.  κ. Θεόφιλος Λογοθέτης,  η Γενική Γραμματέας κ. Άννα Αλεξανδράτου, ο κ. Διονύσης Κονιτόπουλος Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, o κ. Γιάννης Σάμιος  Μέλος, Πρόεδροι και Μέλη των Δ.Σ. Πολιτιστικών Σωματείων και Ομοσπονδιών  των νησιών μας, ο κ. Παναγής Λυκούδης, ο κ. Γιώργος Κοσκινάς,ο κ. Σωκράτης Κακλαμάνης η κ. Ανθούλα  Καλογηροπούλου-Αλεξανδράτου, ο κ. Θωμάς Λάζαρης, ο κ. Ιωάννης Αργυροκαστρίτης, η κ. Δαφνή Ελένη.

Η  Επτανησιακή Συνομοσπονδία συμμετέχοντας στο Συνέδριο και τιμώντας  την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για τα 100 χρόνια προσφοράς της στην Επιστήμη, την Εκπαίδευση, τη Μαθηματική Παιδεία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, την Παγκόσμια Μαθηματική και Επιστημονική Κοινότητα,  πλαισίωσε με λαμπρότητα το Συνέδριο με  Καλλιτεχνικά συγκροτήματα, τα οποία μάγεψαν τους παρευρισκομένους και καταχειροκροτήθηκαν!  Την παρουσίαση και την ιστορική αναδρομή των χορωδιακών και χορευτικών συγκροτημάτων επιμελήθηκε η κ. Άννα Αλεξανδράτου ως Γενική Γραμματέας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας  και ως  Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου  (Εκπαιδευτικός-Μαθηματικός –Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών).

 Την Παρασκευή 7/12/2018 στην τελετή έναρξης του  Συνεδρίου συμμετείχαν τα Χορωδιακά Συγκροτήματα:

1) Χορωδία “ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ” της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (Μαέστρος και  Πιάνο: Γιάννης Θεοδωρόπουλος)

2) Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής “Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ” (Μαέστρος και Πιάνο : Δώρα Μουρμούρη, Μπάσο: Στέφανος Πάγκαλης)

3) Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού  Φαρακλάδων  “Η ΕΥΓΕΡΟΣ” Κεφαλλονιάς (Μαέστρος και Σόλο: Χριστίνα Ρόκκου, Πιάνο: Ματίνα Σκαλενάκη, Σόλο:Τάσος Καλογερόπουλος-Μαθηματικός και Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου)

Οι χορωδίες μας  στο ρεπερτόριό τους παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και καντάδες των νησιών μας, ποιήματα Επτανήσιων ποιητών (π.χ. Α. Βαλαωρίτη, Δ. Λαυράγκα), αλλά και Μίκη Θεοδωράκη.

Την ίδια μέρα μετά το πέρας των κεντρικών ομιλιών και εισηγήσεων ακολούθησε συναυλία με τον κ. Θάνο Μικρούτσικο, στην οποία μεταξύ άλλων τραγούδησε και ο ίδιος ποιήματα του Επτανήσιου (από την Κεφαλλονιά) ποιητή Νίκου Καββαδία.

Το Σάββατο 8/12/2018 μετά το πέρας των εισηγήσεων  παρατέθηκε δεξίωση στο κτήμα «ΝΗΣΙΣ» στην Κηφισιά και συμμετείχαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα:

1) Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών (Χοροδιδασκάλισσα: Δέσποινα Θωμαΐδου )

2) Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας “Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ” (Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Ρουσιάνος)

3) Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού  Συλλόγου ¨ΛΑΟΠΟΛΙΣ” (Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Γαντζίας)

Τα χορευτικά μας συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των νησιών μας, τοπικούς και ευρύτερα διαδεδομένους, Ευρωπαϊκούς, αλλά  και χορούς που σήμερα χορεύονται σπάνια -συμβάλλοντας σημαντικά  στη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα είναι πάντα αρωγός της Επιστήμης, της Παιδείας  και του Πολιτισμού, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην προώθησή τους και την ανάπτυξή τους και συγχαίρει τον Πρόεδρο της Ε.Μ.Ε.  κ. Α. Φελλούρη, το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα Μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής και όλους τους συντελεστές για την άψογη  διοργάνωση του Συνεδρίου και για τη συμβολή τους στην Μαθηματική Παιδεία, την Επιστήμη, την Κοινωνία  και τον Πολιτισμό.