Την υιοθέτηση της πρότασης της Ε.Ε για κατασκευή ποδηλατόδρομου στο τμήμα Βόνιτσα-Λευκάδα ζητά ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς από τον υπ. Υποδομών

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με την οποία ζητά να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις του απέναντι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατασκευή ποδηλατόδρομου στο τμήμα Bόνιτσα – Λευκάδα στο οδικό έργο σύνδεσης Βόνιτσας-Αγίου Νικολάου-Λευκάδας και Ακτίου-Αγίου Νικολάου.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι  προσπεράστηκαν οι αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Κομισιόν στα τέλη του 2017 για τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης του τμήματος Ακτίου-Αγίου Νικολάου, με την έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε.  Ωστόσο στο απαντητικό της έγγραφο προς το Υπουργείο, πέραν από την αναγκαιότητα του έργου, διατυπώνει συγκεκριμένες μη δεσμευτικές προτάσεις, ώστε το έργο περά από τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας ένα νέο τρόπο σχεδιασμού των οδικών έργων περισσότερο συμβατά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει:

  • Μετατροπή των περισσότερων ισόπεδων κόμβων σε κυκλικών (roundabouts)
  • Αναθεώρηση προς τα κάτω των ορίων ταχύτητας (προβλέπονται 90χμλ./ώρα στο τμήμα Βόνιτσα-Λευκάδα και 80χλμ. στο τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος)
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου στο τμήμα Βόνιτσα-Λευκάδα
  • Για το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρίνει αναγκαία την κατασκευή κατά τμήματα δύο πρόσθετων λωρίδων κυκλοφορίας για βραδυπορούντα οχήματα.

Όπως σημειώνει ο κ. Καββαδάς από τις παραπάνω προτάσεις, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόταση για την κατασκευή ποδηλατόδρομου στον οδικό άξονα Βόνιτσα-Λευκάδα, καθώς το έργο αυτό θα ενώνει δύο τουριστικές περιοχές και θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό:

-ποια είναι η θέση του για κάθε μια από τις προτάσεις της Κομισιόν,

-εάν είναι στις προθέσεις του να εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής ποδηλατόδρομου στον άξονα Βόνιτσα – Λευκάδα,

-πότε θα «τρέξει» ο διαγωνισμός για την κατάθεση προσφορών καθώς και πότε αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το διπλό έργο οδική σύνδεσης Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και Βόνιτσα-Λευκάδα.

Ακολουθεί η ερώτηση:

10895791