Το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Λευκάδας για την απεργία της 21ης Φεβρουαρίου

23/2/2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

Συνάδελφοι:

Μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας στις 21 του μηνός, και την κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών από συνάδελφους απεργούς, έφερε ως αποτέλεσμα την παράταση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μέχρι το τέλος του 2019. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κος Στέργιος Πιτσιόρλας δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της ομοσπονδίας μας (ΠΟΕ ΟΤΑ) την παράταση καταβολής του Επιδόματος για ένα χρόνο συν 2 μήνες. Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ο Υπουργός Οικονομικών κος Ευκλείδης Τσακαλώτος το αμέσως επόμενο διάστημα θα συναντήσει τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας μας για να συζητήσει μαζί τους όλα τα αιτήματα μας: α) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την κατοχύρωση του και την επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες. β) Κατάργηση του συμψηφισμού του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά. γ) Την άμεση κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. δ) Την επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. ε) Την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση. στ) Την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. ζ) Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014.

Παρά την επερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόταση για “Για τη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την επέκταση του θεσμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων”, η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει την παράταση μέχρι τέλους του 2019, δηλαδή, για δέκα (10) μήνες και προβλέπει τα εξής:

Τροπολογία-επιδόματος-επικίνδυνης-και-ανθυγιεινής-εργασίας.jpg Για μας συνάδελφοι όλα τα παραπάνω που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, της εγρήγορσης και της επαγρύπνησης. Η περικοπή του επιδόματος εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου αντεργατικού σχεδιασμού. Το χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), γίνεται με κατεύθυνση της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το έγκλημα που προωθεί σε βάρος μας , τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που ξεκίνησαν το ξήλωμα του επιδόματος των ΒΑΕ, αλλά και τις δημοτικές αρχές που προωθούν τις αντεργατικές πολιτικές τους στο πλαίσιο της ΕΕ. Καταγγέλλουμε τον βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, την ώρα που οι εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη τους για την περιφρούρηση της απεργίας, οι εκπρόσωποί τους στα σωματεία, καλούσαν τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν σε αυτήν γιατί δεν γίνεται τίποτα ή ότι η εφαρμογή του νόμου θα πάρει 6μηνη αναστολή παράταση. (Βλέπε: Περιστέρι, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Σπάτα. Αθήνα και αλλού όπου έκαναν παρέμβαση) Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην χαλαρώσουν και να ετοιμάζονται για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Το επόμενο διάστημα δίνουμε την δική μας απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα τους επιτρέψουμε να εφαρμόσουν την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας με βάση το νόμο 4512/18 που διακόπτει την καταβολή του σε όλους τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ».

Νέο Λογότυπο.png