Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας σχετικά με την Παθολογική κλινική

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Διαψεύδεται η επιχείρηση εξαπάτησης από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τη «δήθεν» αναβαθμισμένη λειτουργία του , ενόψει μάλιστα της μεταφοράς στο νέο κτήριο του Νοσοκομείου , από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι υγειονομικοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τρίτη 2 Απρίλη και την Πέμπτη 4 Απρίλη δεν εφημέρευε παθολόγος γιατρός στο νοσοκομείο Λευκάδας και έπεται συνέχεια!!!

Όσο και αν επιδιώκουν η Διοίκηση του νοσοκομείου και υπηρεσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν αναβαθμισμένη την λειτουργία του νοσοκομείου, εγκλωβίζοντας και παραπλανώντας το λαό, καλλιεργώντας του κάλπικες προσδοκίες αναμονής «για τα καλύτερα που έρχονται», ενόψει μάλιστα της αναγγελθείσας μεταφοράς στο νέο κτήριο, έρχεται η ωμή πραγματικότητα να αποκαλύψει τα ψεύδη τους!

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου παρά την αλματώδη αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, για μια ακόμη φορά…. τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Μένει με ΔΥΟ ΜΟΝΟ γιατρούς παθολόγους. Η αποχώρηση του τρίτου παθολόγου (επικουρικού), επιβεβαιώνει αυτό που αναδεικνύει επανειλημμένα το σωματείο. Το γεγονός δηλαδή της οριακής κατάστασης λειτουργίας, από προσωπικό, των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου. Όλα αυτά συμβαίνουν, όταν το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, προβλέπει 5 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ειδικευμένων παθολόγων γιατρών και 6 ΘΕΣΕΙΣ ειδικευομένων παθολόγων, όπου όμως δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ.

Η ίδια οριακή κατάσταση διαμορφώνεται και σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου όπως:

  • Το αναισθησιολογικό τμήμα θα μείνει με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ γιατρό αφού το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσει ο δεύτερος γιατρός (επικουρικός κι αυτός) λόγω διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην όλη λειτουργία του Νοσοκομείου .
  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα μείνει κι αυτή με ΜΙΑ και μοναδική νεφρολόγο γιατρό , διότι ο δεύτερος νεφρολόγος (κι αυτός επικουρικός) διορίστηκε μόνιμος σε άλλο νοσοκομείο και θα αποχωρήσει , αφού η όλα αυτά τα χρόνια δεν προκηρύχτηκε μόνιμη θέση γιατρού για την κάλυψη της μονάδας.
  • Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ΔΥΟ παιδιάτρους. Για την κάλυψη του μήνα με εφημερίες μετακινείται μία παιδίατρος από την πρωτοβάθμια δομή υγείας της Πρέβεζας (ΤΟΜΥ) αποδυναμώνοντας την εκεί περιοχή.
  • Στο μικροβιολογικό-αιματολογικό-βιοχημικό, τον Ιούλιο του 2019 θα συνταξιοδοτηθεί ο Διευθυντής του τμήματος και θα μείνουν τα εργαστήρια με ΜΙΑ βιοπαθολόγο επικουρική γιατρό που καλύπτει και το τμήμα αιμοδοσίας, όπου και εκεί υπηρετεί μόνο ΕΝΑΣ γιατρός.

Ο θεσμός του επικουρικού-συμβασιούχου με μειωμένα δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης … λες και οι ανάγκες είναι προσωρινές και όχι μόνιμες… είναι κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης στη δημόσια υγεία. Μ’ αυτό το θεσμό αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεταφέρουν την ευθύνη του κράτους να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία στις πλάτες των λαού μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Έτσι ό λαός πληρώνει , ξανά και ξανά… εκτός των άλλων και τη μισθοδοσία των συμβασιούχων υγειονομικών και την ώρα της ανάγκης, γιατρούς και προσωπικό δεν έχει !

Την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση η «γαλαντόμα προοδευτική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε πρόσφατα νόμο που χαρίζει 20 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους, αυξάνει το κόστος φαρμάκων του λαού μας που δεινοπαθεί από τους δυσβάσταχτους φόρους, πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία την περίοδο 2015-2018 κατά 860 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΠΥ κατά 414 εκατ., έφτασε….τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στο 40% σε σχέση με τις δημόσιες.

Αποδεικνύεται ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η μόνη προσήλωσή της είναι, πως θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τα αφεντικά της, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να συνεχίζουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πετάξουν στον κάλαθο, τις κάλπικες ελπίδες και προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της και τα προεκλογικά της πυροτεχνήματα. Η κατάσταση στην υγεία θα επιδεινωθεί μετά τις εκλογές, ήδη το ΔΝΤ σε έκθεση του αναφέρει: ότι πρέπει να αυξηθούν στο 30% οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Μόνος δρόμος παραμένει, όσο και αν φαντάζει δύσκολος, ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία που έχουν στην προμετωπίδα τους το σύνθημα: «πρώτα οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού» !

To Δ.Σ