Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της “Αγιομαυρίτικης Τριλογίας” του Θοδωρή Γεωργάκη

Την Κυριακή 14 Απρίλη στη ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ,  στην Ηλιούπολη, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση της “ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΙΚΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ” του συγγραφέα ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ, η οποία τριλογία απαρτίζεται απ’ τα βιβλία:

1.ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ. ΛΙΚΝΟ ΚΑΡΔΙΑΣ  2.  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ  δημιούργημα του Θοδωρή Γεωργάκη  3.  Ο ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ.

Πλήθος Λευκαδίων συμπατριωτών μας, και όχι μόνο, παρακολούθησε την εκδήλωση, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά μιας άρτιας στημένης θεατρικής παράστασης, διανθισμένη με όλα εκείνα τα στοιχεία, δομή, οργάνωση, υψηλό πνευματικό επίπεδο, δράση, απαγγελίες, στοιχεία που καθήλωσαν  τον κόσμο, που κατέκλυσε τα γραφεία του Συλλόγου και με θρησκευτική ευλάβεια παρακολουθούσε τα διαδραματιζόμενα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”, Βαγγέλης Γεωργάκης. Παρέστη και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης. Τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γεωργάκης.

Επί δίωρο οι ομιλητές, Ξενοφώντας Βεργίνης, Θεόδωρος  Γεωργάκης, Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου και Πέτρος Μήτσου  γοήτευσαν το ακροατήριο, που έμεινε στις θέσεις του μέχρι το πέρας της εκδήλωσης, με τις εμπνευσμένες ομιλίες τους, εντρυφώντας με επιμέλεια και πνεύμα ερευνητικό  στα τρία βιβλία του συγγραφέα, δίνοντας στον κόσμο μια ολοκληρωμένη εικόνα, ιστορική σε ότι αφορά το βιβλίο για τους ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ, ποιητική και θεατρική για τον ΦΩΤΕΙΝΟ και λαογραφική για τον ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ.

Η κορύφωση στην εκδήλωση επήλθε όταν ο συμπατριώτης μας εξαίρετος ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, με μια συγκλονιστική απαγγελία, μας εισήγαγε στην συγκινησιακή μέθεξη του Βαλαωρίτειου πνεύματος, έτσι όπως με μοναδικό τρόπο ο Λευκαδίτης βάρδος πλουσιοπάροχα το σπέρνει μέσα στο επικολυρικό του έργο, ένα έργο ύμνος κατά της ξενοκρατίας, μήνυμα τόσο διαχρονικό στον τόπο μας και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την οικονομική υποδούλωση της χώρας!

Η έκπληξη για όλους μας, όμως, ήρθε απ’ την απαγγελία εδαφίων του δημιουργήματος του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη! Το παράρτημα των δύο νέων ασμάτων, που ο ίδιος συνέθεσε, συμπληρώνει ιδανικά και αυγαταίνει την διάσταση του  μοναδικού ΦΩΤΕΙΝΟΥ! Μια νέα δημιουργία, που πρέπει να γίνει κτήμα, όχι μόνο των Λευκαδίων, αλλά του Πανελλήνιου, γιατί  με προσήλωση, ευλάβεια και απέραντο σεβασμό στον μεγάλο Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, o νέος δημιουργός Θοδωρής Γεωργάκης,  κινείται  καθαρά μέσα στις όμορφες  Βαλαωρίτειες συντεταγμένες, ταύτιση με το Λευκαδίτικο ξωμάχικο στοιχείο, αγώνας κατά της ξενοκρατίας, τήρηση της ντοπιολαλιάς, σεργιάνισμα στα χωράφια του μοναδικού Λευκαδίτικου Λαϊκού Πολιτισμού, έτσι όπως θεμελιώθηκε στο διάβα των αιώνων!

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης ευχαρίστησε, πρωτίστως, τον κόσμο για την μαζική του προσέλευση, τους παράγοντες και ομιλητές της εκδήλωσης, αλλά αναφέρθηκε και με πολύ ζεστά λόγια για την φιλοξενία του Συλλόγου μας, ο οποίος υπόσχεται στα μέλη του πως, παρόμοιου τέτοιου υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις,  θα λάβουν χώρα και στο μέλλον στα γραφεία του Συλλόγου.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ

<<Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ>>