Τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάδειξη των Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Όραμα πνοής και για τη Λευκάδα

Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων και της εταιρείας Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), για την αδειοδότηση και τον εξοπλισμό των υδατοδρομίων σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Αργοστόλι, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ανακοίνωσε από τη Λευκάδα η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Αρχής.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας,  τόνισε ότι το πρώτο πιλοτικό δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί στα Ιόνια Νησιά, καθώς με την προγραμματική σύμβαση που θα κατατεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί παράλληλα η αδειοδότηση και στα υπόλοιπα νησιά όπου εκκρεμεί (έχουν αδειοδοτηθεί μόνον στην Κέρκυρα και στους Παξούς).

«Με σταθερά βήματα, όραμα αλλά και στόχευση με επιτάχυνση των διαδικασιών προσπαθούμε και τα έργα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να  ολοκληρωθούν το συντομότερο και να βάλουμε τη σφραγίδα μας με ένα όραμα αναβαθμισμένης Περιφέρειας σε υποδομές, οικιστική και τουριστική ποιότητα και εξωστρέφεια», επισήμανε η Περιφερειάρχης.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη λήψη τριών σημαντικών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας και επιχειρηματικότητας των Ιονίων Νήσων με σκοπό την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων αλλά και της ενδυνάμωσης της  ταυτότητας σε κάθε νησί.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  • Τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, Γνωμοδοτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου, με στόχο την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής και την παροχή συμβουλών
  • Τη δημιουργία Σύγχρονου Μοντέλου Οργανισμού και Διαχείρισης Ιονίων Νήσων ως Τουριστικού Προορισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και τοπικούς φορείς
  • Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Τουρισμό μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την παρακολούθηση της σύγχρονης κατάστασης, τις εξελίξεις και τις προβλέψεις  και τη διαχείριση πιθανών κρίσεων στον τουρισμό

«Ο τουρισμός είναι σταθερή προοπτική και στόχος για κάθε τοπική κοινωνία και επιχειρηματία. Είμαστε μια τουριστική περιοχή που το κάθε νησί έχει διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικούς προσανατολισμούς στον τουρισμό. Γι’ αυτό θέλουμε η στρατηγική μας για τον τουρισμό  να είναι συγκροτημένη αλλά και στοχευμένη, να ξέρουμε για κάθε νησί τις ανάγκες και τις προοπτικές του και πως θα τις υπηρετήσουμε. Θέλουμε λοιπόν να υπάρχει  μια συνολική προσέγγιση αναβάθμισης της εικόνας των Ιονίων Νήσων με τα κοινά χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά να δώσουμε και την ευκαιρία σε κάθε νησί να χτίσει την ταυτότητά του» , είπε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας αναφέρθηκαν και στην πορεία υλοποίησης των έργων στην περιοχή αλλά και των νέων σχεδιασμών της περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη του νησιού, προκειμένου να καταστεί κομβικό σημείο στο Ιόνιο.

«Θέλουμε εδώ να είναι η έδρα της διαπεριφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές μας Περιφέρειες, όπως και η έδρα του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στα Ιόνια Νησιά», επεσήμανε η Περιφερειάρχης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πολλά έργα που είχαν ξεκινήσει βρίσκονται σε δρόμο ταχείας υλοποίησης σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Νυδριού, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο χαρακτήρισε ως «έργο πνοής και ανάπτυξης όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή  αλλά και για ολόκληρη τη Λευκάδα». Μάλιστα, όπως είπε, βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης το έργο για την επέκταση της πεζοδρόμησης του Νυδρίου προς Περιγιάλι και Μεγάλο Αυλάκι, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ., το οποίο σε συνδυασμό και με την κατασκευή του τουριστικού αγκυροβολίου στο Νυδρί, προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου AI SMART του Interreg Ελλάδα-Ιταλία 20-2020 αλλάζει μορφή η ευρύτερη περιοχή με μεγάλα οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ολόκληρου του νησιού.

Αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης των εκκλησιαστικών μνημείων η κ.Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επισήμανε ότι υποβλήθηκαν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση των ιερών ναών του Αγ.Σπυρίδωνα, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Γεωργίου Σκάρων και της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Επιπλέον πρόκειται να κατατεθούν προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας για την αποκατάσταση των ζημιών πέντε εκκλησιών στη νότια Λευκάδα που επλήγησαν από το σεισμό του 2015 και αφορούν τους ιερούς ναούς Αγίας Παρασκευής Αθανίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Αθανίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομηλιού, Υπαπαντής Δραγάνου και Αγίου Ανατολίου Δραγάνου.

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 σχεδιάζεται η ανάπλαση μιας παλιάς αποθήκης στο κέντρο της Λευκάδας σε πολυχώρο πολιτισμού, ενώ όσον αφορά το πολύπαθο έργο της αναμόρφωσης του Γηροκομείου Λευκάδας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ διευκρίνισε ότι έγιναν οι απαιτούμενες προσαρμογές στη μελέτη και το έργο οδεύει προς το τέλος.

«Ένα άλλο έργο το οποίο αναλαμβάνοντας, την 1η Σεπτεμβρίου, βρήκαμε μπλοκαρισμένο ήταν το έργο «Επισκευές στα Σχολεία Γυμνάσιο Βασιλικής και 5ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας, και στο ΚΤΕΟ Λευκάδας, λόγω του σεισμού της 17-11-2015», προϋπολογισμού 750.000 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας των ξεχωριστών έργων  για τις απαιτούμενες επισκευές στο Γυμνάσιο και στο νηπιαγωγείο, όπως απαιτούσε το Ελεγκτικό Συνέδριο», ανέφερε.

Ειδική μνεία έγινε και στα έργα υποδομών για το οδικό δίκτυο επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Εγνατία Οδό ΑΕ  θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο 30 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 4 περίπου εκατ.ευρώ αντιστοιχούν για έργα στη Λευκάδα), για την οδική ασφάλεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η  Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο έργο της παράκαμψης του Καλαμιτσίου, το οποίο ήταν αδρανές για δέκα και πλέον έτη, με συνέπεια να απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης, επικαιροποίηση της τοπογράφισης και των τιμών απαλλοτρίωσης, κήρυξη της πράξης απαλλοτρίωσης που δεν είχε γίνει, και άλλα πολλά.

«Ωστόσο βήμα-βήμα το βάζουμε στη σωστή ρότα. Έτσι, ήδη έχει γίνει επικαιροποίηση των τιμών και του πίνακα απαλλοτριώσεων και προχωρούμε για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης. Μάλιστα, στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον Τοπικό πρόεδρο του Καλαμιτσίου για τον εντοπισμό έναν-προς-έναν των ιδιοκτητών που αφορά η απαλλοτρίωση», διευκρίνισε ο κ.Κτενάς.

Στους νέους σχεδιασμούς  της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνονται οι αναπλάσεις της Γύρας, των Αλυκών και της εισόδου της Λευκάδας, στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης και τουριστικής. «Σημαντική για εμάς είναι και η ανάπλαση της εισόδου της Λευκάδας. Έτσι, εργαζόμαστε πάνω σε μια αρθρωτή παρέμβαση που περιλαμβάνει, την ανάπλαση της ευθείας από το Πόντε μέχρι τη Πλωτή Γέφυρα, την ανάπλαση του δρόμου της Γύρας και την ανάπλαση του χώρου πέριξ της πλωτής Γέφυρας, με τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, προσβάσεων στην παραλία, χώρων ανάπαυσης», επισήμανε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Πρόσθεσε δε ότι οι αναπλάσεις που σχεδιάζονται θα συνδυαστούν με το σχέδιο δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Λευκάδας, η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα στην τελική της μορφή και στην οποία φορέας στρατηγικής είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας συνεπικουρούμενη από το Δήμο Λευκάδας.

«Δίνεται η δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να υποβάλλει τις τροποποιήσεις της  ώστε σε συνδυασμό και με τους δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη ΟΧΕ που θα εκφράζει το κοινό όραμα για την αναβάθμιση», επισήμανε η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή της στο Δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας Λευκάδας. «Ο αθλητισμός είναι για εμάς κάτι πολύ σημαντικό για ό,τι σημαίνει για την ευεξία , για την υγεία,  για την ένταξη στην κοινωνική ζωή, την ευγενή άμιλλα  και ως πλεονέκτημα  προστιθέμενης αξίας στην τουριστική προβολή και έλξη προς όφελος κατοίκων επισκεπτών, και τουριστών. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνεργασία με την Περιφέρεια με στόχο αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων», κατέληξε η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.