Ξεκινάει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX Innovation)

Το πρόγραμμα «ATHEX Innovation» είναι μία νέα πρωτοβουλία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, να πετύχει την ανταλλαγή νέων ιδεών και λύσεων που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου και του ευρύτερου οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς, καθώς και να υποστηρίξει τους συμμετέχοντες με εξειδικευμένη καθοδήγηση και εκπαίδευση ώστε να ενταχθούν με επιτυχία στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας του Χρηματιστηρίου.

Tο παρόν πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις (Startup – Entrepreneurial Stream) που αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες δίνοντας λύσεις σε σημαντικές προκλήσεις του ευρύτερου κλάδου του Χρηματιστηρίου και της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Capital Market Infrastructure και Fintech).

  • Σε ερευνητικές ομάδες και ανεξάρτητους ερευνητές (Research Stream) που αναπτύσσουν μοντέλα και τεχνολογίες (στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, διδακτορικού ή διπλωματικής εργασίας) που μπορούν να βρουν εφαρμογή στον ευρύτερο κλάδο του Χρηματιστηρίου και της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.

  • Σε ταλαντούχα άτομα και επιστήμονες (Graduate Talent Stream) με ισχυρό τεχνολογικό ή/και χρηματοοικονομικό υπόβαθρο που ενδιαφέρονται να αναπτύσσουν καινοτόμες υπηρεσίες και μοντέλα αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα:

  • να παρακολουθήσουν σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων από εμπειρογνώμονες,

  • να συνεργαστούν με εξειδικευμένα στελέχη (ως μέντορες) του Χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος και να πάρουν χρήσιμες συμβουλές,

  • να αναβαθμίσουν τη καινοτόμο δουλειά τους (π.χ. σε prototype) λαμβάνοντας εξειδικευμένη καθοδήγηση από την επιστημονική επιτροπή του προγράμματος.

Οι ανοικτές θεματικές ενότητες του προγράμματος αφορούν τον ευρύτερο τομέα του Capital Markets Infrastructure και FinTech και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα παρακάτω:

  • Big data analytics
  • Artificial intelligence applications
  • Blockchain applications
  • Software engineering tools/ low code automation
  • Cloud computing
  • Applied Mathematical models
  • Intelligence-driven Decision making
  • HPC – High performance computing

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο εδώ μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2020.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης: «Τα χρηματιστήρια και οι κεφαλαιαγορές βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης. Το ATHEX Group, επενδύοντας σημαντικά τα τελευταία τριάντα χρόνια στην τεχνολογία, έχει δημιουργήσει και διατηρεί μια σημαντικότατη τεχνογνωσία που ενσωματώνεται σε υποδομές και λογισμικό αιχμής καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μιας ανεπτυγμένης κεφαλαιαγοράς. Χαρακτηριστικό της ποιότητας της τεχνογνωσίας μας και των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσουμε, αποτελεί η συνεχής διεύρυνση της πελατείας μας τα τελευταία χρόνια τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παράλληλη επέκταση σε διαφοροποιημένες υποκείμενες αξίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Η παρούσα πρωτοβουλία, που γίνεται με τη πολύτιμη συμμετοχή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στοχεύει στο να μοιραστούμε αυτή την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία με τις δυναμικότερες επιχειρηματικές και ερευνητικές ομάδες καθώς και νέους επιστήμονες στο χώρο σε μια προσπάθεια ανάδειξης νέων καινοτόμων ιδεών που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.»

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Κέντρο ACEin στο τηλέφωνο 210 8203827 ή στο email [email protected].

Πληροφορίες για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGroup) υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών. Προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και φιλικό περιβάλλον, πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει πολυετή διεθνή παρουσία και εξυπηρετεί ξένες αγορές ως πάροχος εξειδικευμένων συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών για λειτουργούς αγορών ενώ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως colocation και trust services.

Πληροφορίες για το ACEin

Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) δημιούργησε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin). Βασική στρατηγική του Κέντρου ACEin είναι η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κλπ. Το Κέντρο ACEin προσφέρει στις επιχειρήσεις αυτές κατάρτιση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας μίας startup, υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες σε τομείς όπως λογιστικά, φορολογικά και νομικά ζητήματα κ.λπ., καθοδήγηση και δικτύωση.