Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Ανακοίνωση για τον Εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιά

Στα πλαίσια του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς αύριο 1 Μάη και ώρα 11:00 πμ ο σύλλογος μαζί με άλλα εργατικά σωματεία θα καταθέσουν στεφάνι στην πλατεία Μαρκά στο μνημείο εθνικής αντίστασης  τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο.

Η ανακοίνωση του σωματείου

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων  όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο.

Συμπληρώνονται φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του  με νόμο στην Ελλάδα.  Για την κατάκτηση του  8ώρου χρειάστηκαν  σκληροί αγώνες και ποτάμια αίματος των εργαζομένων.  Επιβάλλεται λοιπόν να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να το καταργήσει.

Να απαντήσουμε αγωνιστικά ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης:

  • Για τηνεπιβολή της 10ωρης εργασίας, για  την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, για τη διεύρυνση της ευέλικτης και προσωρινής δουλειάς, για την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», και τις ατομικές συμβάσεις.
  • Για την σύνδεση του μισθού με την «απόδοση» στο δημόσιο,την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, νέας «σύγχρονης» μορφής εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
  • Για την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα,  τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, και τη νόμιμη απεργοσπασία, για το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Θέλουν τα σωματεία συμπαραστάτες στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων την ώρα που  ξηλώνουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από τη μια  ξεθεμελιώνουν τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, περιορίζουν δραστικά  τον ελεύθερο χρόνο τους και  φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Από την άλλη στηρίζουν  και ενισχύουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μέτρα αυτά αφορούν το παρόν και στοχεύουν στο μέλλον, για να μπορούν να ποδοπατούν κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σήμερα, τα παιδιά μας αύριο, σαν σύγχρονους σκλάβους.

Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε, όπως  και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις ευρώ του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας με τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, τους χιλιάδες νεκρούς και με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να  δώσουμε την δική μας απάντηση στην κυβέρνηση για την εγκληματική της διαχείριση.

Να απαιτήσουμε αγωνιστικά την θωράκιση του δημόσιου συστήματος  Υγείας με  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει   να μετατρέπει την «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας σε ακριβοπληρωμένη αγορά υπηρεσιών και παροχές στους κλινικάρχες.  Να μετατρέπει τα  δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου όπου χιλιάδες χειρουργεία, κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες ακυρώνονται, αυξάνοντας έτσι τους θανάτους σε ομάδες του πληθυσμού που εκδηλώνουν ή αντιμετωπίζουν  άλλες σοβαρές ασθένειες.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αη-Μηνά, στις 10:30 πμ. τιμώντας τους ηρωικούς αγώνες των εργαζόμενων όλου του κόσμου.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το νοσοκομείο και τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Άνοιγμα της ΜΕΘ του νοσοκομείου αφού εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της.
  • Αυξήσειςστους μισθούς. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες ειδικότητες  εργαζομένων.
  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ώρο, πενθήμερο , 35ωρο, μια νύχτα, μια εφημερία την εβδομάδα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στη Υγεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στο σύνολό του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσηςτων σωματείων  και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα σωματεία.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και αρκετά πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια.