Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ανακοίνωση των εργαζόμενων του νοσοκομείου Λευκάδας

H Παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών   βρίσκει  και φέτος το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μάχη εξαιρετικά δύσκολη τόσο εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας όσο και των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών  για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πόσο μάλλον  σε έναν κλάδο που η πλειοψηφία του είναι γυναίκες, με χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της εργασιακής εξουθένωσης,   με διαταραχές ύπνου λόγω   των συνεχόμενων και   ακατάστατων   ωραρίων, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα για να καλυφθούν  τα τεράστια κενά χρόνων κι οι επιπλέον ανάγκες που  έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, με εθελοντική εργασία και με αναστολή  αδειών εδώ και ένα χρόνο.

Βρίσκει τον κλάδο με χιλιάδες   νοσηλευτές  με ημερομηνία λήξης που ενώ καλύπτουν επιτακτικές και πάγιες ανάγκες, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να δεσμευτεί για τη συνέχιση της δουλειάς τους, πόσο μάλλον για την μονιμοποίησή τους. Παρόλο που γνωρίζει ότι η πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η πολιτική των «μη μονίμων προσλήψεων»  δημιουργεί προβλήματα στην διατήρηση της συνέχειας και της ομοιογένειας του εκάστοτε τμήματος και κλινικής.

Βρίσκει  τους νοσηλευτές με πετσοκομμένους μισθούς και κομμένα δώρα  που δε φτάνουν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες  διαβίωσης των  οικογενειών τους και για ένα ακόμη χρόνο η κυβέρνηση αρνείται  την ένταξή μας στα «Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα» αναγνωρίζοντας έτσι  την προσφορά μας και την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας.

«Χορτάσαμε» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις κι από τη σημερινή και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για όλα αυτά τα παραπάνω ζητήματα δηλώνουμε ο πραγματικός εορτασμός της 12ης  Μάη θα έρθει μόνο όταν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας!

Γνωρίζουμε ότι αυτό απαιτεί οργάνωση και διαρκή αγώνα κι ότι πρέπει να  βγούμε στο προσκήνιο μαζικά και   να διεκδικήσουμε με  αυτοπεποίθηση, χωρίς να ζητάμε ελεημοσύνη τα δικαιώματά μας κι όσα μας στερούν από το να έχουμε μία αξιοπρεπή επαγγελματική και κοινωνική ζωή, ελεύθερο χρόνο.

Αγωνιζόμαστε για :

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (νοσηλευτές, ιατροί κι όλες τις αναγκαίες ειδικότητες για τις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου προγράμματος «απόγευμα-πρωί-νύχτα». δωδεκάωρη ανάπαυση μεταξύ βαρδιών στο 24ωρο, πενθήμερο 35ωρο και μόνο μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα.
  • Άμεση ένταξη όλων των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.