Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας: Έκθεση φωτογραφίας – αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού

Με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και φωτογραφική προβολή του καλλιτέχνη – φωτογράφου Θεοδώρου Παπατρέχα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, στην πλατεία Μαρκά, από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου 2021.

Πρόκειται για τη  διλογία  «Σικελιανός – 70 Χρόνια», ένα φωτογραφικό δοκίμιο, αφιερωμένο στην συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων από  τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή. Το φωτογραφικό αφήγημα περιλαμβάνει εικόνες του γενέθλιου τόπου  του ποιητή, που πλαισιώνονται από τους στίχους του και παρουσιάζονται υπό τους ήχους της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα και του Διονυσίου Γράψα, από τη μαντολινάτα του Ορφέα και με τη διεύθυνση του Κωσταντίνου Τσίντζα.

Ο φωτογραφικός φακός του Θεοδώρου Παπατρέχα, διυλίζει την πραγματικότητα για να κρατήσει συμπυκνωμένο το απόσταγμα μιας άλλης κρυμμένης αθωότητας, προικισμένης με ποιητική ευαισθησία και απλότητα αφοπλιστική. Είναι η ίδια εκείνη  συγκινητική λιτότητα των ανθρώπων της, που αντίκριζε ο ποιητής από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην παλιά πόλη. Όπου η φθαρτότητα των ταπεινών υλικών, καθαίρεται από το βάρος της και ανάγεται σε καθαρή ποίηση. Η ποιητική της εικόνας ανταμώνει την ποίηση του λόγου. Ένα παλιό σκουριασμένο μάνταλο, μια χιλιοβαμμένη ξύλινη πόρτα, ένα τοιχάκι, δυο σκαλοπατάκια παστρικά, στολισμένα με αυτοσχέδιες γλάστρες, ίσως είναι η ίδια η ψυχή της Λευκάδας. Ο καλλιτέχνης τα προσεγγίζει με δέος και τα αποτυπώνει με τον φακό του, ως  θησαυρούς ανεκτίμητους. Στην καρδιά του οι στίχοι του Σικελιανού και στα μάτια του η πόλη του.  Το αποτέλεσμα είναι μια διλογία με φωτογραφική αφήγηση, στίχους και μουσική, ικανά να μας ταξιδέψουν σε μια διαφορετική Λευκάδα. Στη Λευκάδα που όσοι αγαπούν, κουβαλούν για πάντα μέσα τους. Στη Λευκάδα του Άγγελου Σικελιανού.