Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Κάλεσμα για απεργία στις 10 Ιουνίου

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Στις «ανατροπές του αιώνα», στο ξήλωμα του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου ΑΠΑΝΤΑΜΕ: «Να μην κατατεθεί καν – Να αποσυρθεί άμεσα ! Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν κόλαση τη δουλειά και ζωή των εργαζομένων.

7ωρο -πενθήμερο – 35ωρο, Σταθερή & μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, πολιτισμό, αθλητισμό & ότι θέλει ο καθένας ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ, σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας, η τεχνολογία, η επιστήμη έχουν απογειωθεί και οδεύουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στη ρομποτική, στη ψηφιακή οικονομία, στα 5G.

ΔΟΥΛΟΙ του 21ου ΑΙΩΝΑ δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να ΓΙΝΟΥΜΕ

ούτε ΕΜΕΙΣ ούτε τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !

Ο οδοστρωτήρας που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει προς ψήφιση με το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την απογείωση της εντατικοποίησης, την ανεπανόρθωτη φθορά της υγείας μας από τις πολλές ώρες δουλειάς, τη δυνατότητα των εργοδοτών να μας χρησιμοποιούν όποτε θέλουν, όσο θέλουν και για όσο διάστημα τους είμαστε αναγκαίοι για να αυξάνουμε τα κέρδη τους, ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2003/88/ΕΚ (γνωστή ως Οδηγία Φραγκενστάιν) που αφορά «την οργάνωση του χρόνου εργασίας».

Αυτή την οδηγία ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο , σταδιακά, όλες οι κυβερνήσεις, ξηλώνοντας το σταθερό χρόνο εργασίας, το 8ωρο που κερδήθηκε με αιματηρούς αγώνες! Κι ακόμη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως όλες οι διατάξεις που προβλέπει ! ΑΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !!!

Προηγήθηκε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (3986//2011) με το 10 μνημόνιο και στη συνέχεια ακολούθησε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (4498/2017) με το 30 μνημόνιο για το «ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών» όπου ο γιατρός μπορεί να δουλεύει για 12 ώρες συνεχόμενα , 5μέρες τη βδομάδα , για τουλάχιστον ένα μήνα. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο αυτό, επιχείρησε να σπάσει την εφημερία ετοιμότητας σε «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνος εργασίας, με το γιατρό να βρίσκεται «κρεμασμένος» από ένα τηλέφωνο, να πληρώνεται μόνο όταν θα κληθεί στο νοσοκομείο, και να μην θεωρείται η εφημερία εργάσιμος χρόνος. Κάτω από τις τότε αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του !

Βέβαια η αφόρητη κατάσταση που βιώνουμε στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι εδώ. Όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να κρατήσουν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, την πρωτοβάθμια Υγεία διαλυμένη, με τις διαχρονικές ελλείψεις να είναι κραυγαλέες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να πολλαπλασιάζονται, τα σπαστά κυκλικά ωράρια με τις πολλές νύχτες και εφημερίες να τσακίζουν τη ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών, την απλήρωτη εργασία, τις εκατοντάδες συσσωρευμένες άδειες που δεν θα παρθούν ποτέ.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία να διαμορφώσει τον υγειονομικό του μέλλοντος… Τον υγειονομικό που έχει ανάγκη το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, το νοσοκομείο-επιχείρηση, το νέο ΕΣΥ που διαφημίζει η κυβέρνηση. Υγειονομικό «φτηνό», «αναλώσιμο», «υπάκουο», υγειονομικό «πολυεργαλείο», όπου η ειδικότητα και η εξειδίκευση, το καθηκοντολόγιο θα αποτελούν «κενό γράμμα».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να νομιμοποιήσει όλα αυτά που βιώνουμε, να εντείνει ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση, να προωθήσει τη τηλεργασία, να αυξήσει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας, την υπεραξία, αυξάνοντας τα κέρδη του εργοδότη.

Για να περάσει, πόσο μάλλον να εφαρμοστεί, όλο αυτό το τερατούργημα, η κυβέρνηση χτυπάει ανελέητα τα σωματεία, τις οργανώσεις των εργαζομένων, με νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση.  

Κάθε κυβέρνηση χτίζει πάνω στη προηγούμενη, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους ! Είχε προηγηθεί η απεργοκτόνα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρέωνε σε αυξημένη συμμετοχή (50%+1) στη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου για να αποφασίσει για απεργία. Γιατί δε μας λένε οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις με πόσο της % κυβερνάνε και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή όλου του πληθυσμού !

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ πάει ένα βήμα παραπέρα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το φακέλωμα σωματείων και εργαζομένων, την απογείωση της γραφειοκρατίας για την προκήρυξη ακόμη κι ολιγόωρης στάσης εργασίας, την οικονομική εξόντωση των σωματείων, τη θεσμοθέτηση της απεργοσπασίας αφού αυξάνεται, το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας στο 33% του συνόλου των εργαζομένων, σε μια σειρά κλάδους και υπηρεσίες.

Μας θέλουν , μόνους, υποταγμένους, φοβισμένους και τα σωματεία «ξεδοντιασμένα» για να μην μπορούν να αντιπαλέψουν συλλογικά οι εργαζόμενοι , τη θηλιά που θα μας φορέσουν!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι το πρώτο προαπαιτούμενο – θα ακολουθήσουν κ.α.- του νέου «SUPER MNHMONIOY» για τους λαούς της Ευρώπης και συνδέεται με το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» των 32 δις και των 70 δις συνολικά που θα ξεκοκαλίσουν οι «επενδυτές» και μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης, κτλ.

Την ώρα που το χρήμα θα ρέει άφθονο και θα γεμίζει τις τσέπες των τρωκτικών, στη δημόσια Υγεία για παράδειγμα, δεν προβλέπετε ούτε ένα δις ευρώ, και τα όποια χρήματα δοθούν θα πάνε στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ, στην επιχειρηματικότητα στην Υγεία, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες, στις μπίζνες στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Στους εργαζόμενους θα μείνουν οι νέοι «πράσινοι» φόροι, οι πανάκριβες «πράσινες» μορφές ενέργειας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η υποαπασχόληση, η ανεργία, η ζωή κόλαση !!

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας πρέπει να στρέφεται απέναντι όχι μόνο στις κυβερνήσεις , αλλά και στους επιχειρηματικούς ομίλους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προασπίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα τους. Πρέπει να αντιπαλεύει την επιχειρηματικότητα στην Υγεία, τη «λογική» ότι η Υγεία το λαού μας αποτελεί «κόστος» και τα δικαιώματα μας «βαρίδι» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ & ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ