Αντικρίζοντας τα τεράστια κεραιοσυστήματα των εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ να ορθώνονται πάνω από το χωριό της Εγκλουβής, εύλογα γεννάται σε όλους το ερώτημα της χρήση τους.

Η στρατιωτική εγκατάσταση του ΝΑΤΟ, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 κοντά στο Οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, συμμετείχε στο διακρατικό πρόγραμμα χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπό τον τίτλο Allied Command Europe ή σε συντομογραφία ACE High.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1962, ενώ το πρόγραμμα ACE High είχε ήδη ξεκινήσει από το 1956. Ο επίγειος σταθμός της Εγκλουβής λειτούργησε το 1965. Όπως όλες οι εγκαταστάσεις του ACE High, ήταν αυτόνομη ενεργειακά, υποστηριζόμενη από τέσσερις σωματώδεις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος – εκ των οποίων δεν έχει απομείνει ούτε υπόλειμμα.

Εγκαταστάσεις ΝΑΤΟΑξίζει να σημειωθεί ότι στα έργα κατασκευής της εγκατάστασης εργάστηκε σχεδόν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ενώ με τον έναν ή άλλον τρόπο, σχεδόν σύσσωμη η Ορεινή Λευκάδα συνεισέφερε στην αποπεράτωσή της λόγω των δυσκολιών του σημείου. Επίσης, μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού υπήρξαν λευκαδίτες.

Το στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις εκπομπής και λήψης ήταν πρωτόγνωρης τεχνολογίας, για την εποχή της κατασκευής της, αλλά και τις μετέπειτα δεκαετίες. Συνολικά διέθετε 4 παραβολικές κεραίες τροποσφαιρικής διάχυσης, των οποίων το μέγεθος βαραίνει ακόμη τον ουρανό της περιοχής.

Το πρόγραμμα ACE High

To ACE High ήταν ουσιαστικά ένα πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών μακρινών αποστάσεων του ΝΑΤΟ, το οποίο εκμεταλλευόταν το φαινόμενο της τροποσφαιρικής διάχυσης των ραδιοκυμάτων, προκειμένου να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις. Οι υπηρεσίες που προσέφερε αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιούταν, παρέχονται πλέον από τα δορυφορικά συστήματα και το διαδίκτυο.

Το δίκτυο του προγράμματος αποτελούνταν από 82 επίγειους σταθμούς, σε 9 νατοϊκές χώρες, οι οποίοι ενώνονταν με αναρίθμητους άλλους μικρότερης εμβέλειας κατά τόπους, δημιουργώντας μια ραχοκοκαλιά τηλεπικοινωνιών στην νοτιοδυτική Ευρώπη. Μέσω της Ισλανδίας του δίκτυο επικοινωνούσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το δίκτυο ACE High
Το δίκτυο ACE High

Καιρός

Lefkada
clear sky
11.3 ° C
11.3 °
11.3 °
53 %
2.4kmh
0 %
Πα
11 °
Σα
13 °
Κυ
9 °
Δε
8 °
Τρ
9 °

Παραλίες

Δραστηριότητες

Πρόσφατα Άρθρα

Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει ακόμη ένας επίγειος σταθμός στην Κεφαλονιά, η κατάσταση του οποίου είναι ακόμη άρτια και μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης με την κατάσταση που επικρατεί στη εγκατάσταση της Λευκάδας. Δείτε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στον σταθμό της Κεφαλονιάς εδώ.

Μερικές φωτογραφίες από τον αβανδάλιστο σταθμό της Κεφαλονιάς, μπορούν να δώσουν ένα δείγμα του περιβάλλοντος κατά την περίοδο λειτουργίας.

ace-high-kefalonia
Οι εγκαταστάσεις του ACE HIGH στην Κεφαλλονιά. Πηγή: https://sites.google.com/site/gkfzkephallina/

Σταθμός ΝΑΤΟ ΚεφαλονιάΣταθμός ΝΑΤΟ ΚεφαλονιάΣταθμός ΝΑΤΟ ΚεφαλονιάΣταθμός ΝΑΤΟ ΚεφαλονιάΣταθμός ΝΑΤΟ Κεφαλονιά

Δείτε τον χάρτη της περιοχής των νατοϊκών βάσεων.